/ БГНЕС, архив
Министерството на вътрешните работи на Република България и Европейската прокуратура сключиха споразумение, съобщиха от пресцентъра на ведомството. То има за цел допълнително да засили сътрудничество между европейските делегирани прокурори в България и МВР във връзка с работата по разследвания, извършени от Европейската прокуратура.

Съгласно Споразумението служители на Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП) и Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъдат командировани в офисите на европейските делегирани прокурори в България, с цел улесняване на практическото взаимодействие. Споразумение влиза в сила от датата на подписване, се казва в съобщението.

Подписи под документа поставиха министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният прокурор на Европейския съюз Лаура Кьовеши.

Споразумението предвижда МВР да оказва подкрепа на делегираните представители на Европейската прокуратура в България при провеждане на процесуални действия, включително чрез осигуряване на необходимите експерти, охрана, транспортно-технически и финансови средства. Също така детайлно са разписани правилата за осъществяване на сътрудничеството между двете институции.