/ ThinkStock/Getty Images
Служител на „Социално подпомагане“-Благоевград заема ръководен пост в местния бизнес в нарушение на закона. Скандалният случай доведе до проверка от страна на Министерството на труда и социалната политика.

Спас Петров, счетоводител в Агенция „Социално подпомагане“, е назначен за временно изпълняващ длъжността управител на Потребителска кооперация „Македония“.

МТСП предлага повишаване на санкциите за недеклариран труд

Кооперацията разполага с много имоти, но през последните години нейното име се свързва основно с тяхната мащабна разпродажба. Този процес продължава и при новия временен ръководител, като законността на тези му действия се оспорват.

Проблемът със Спас Петров е не само етичен и той не е свързан само с конфликт на интереси. Заемайки този пост, той е нарушил Кодекса на труда, според който има забрана в държавната администрация да се назначават хора, участващи в органи на управление на търговски дружества или кооперации.

По случая с Петров се самосезира МТСП. Извършена е проверка от Инспектората към социалното министерство. Тя показва разминаване в декларираните от служителя на ДСП-Благоевград Спас Петров обстоятелства след избирането му за член на Управителния съвет на Потребителна кооперация „Македония“.

“Той не е уведомил в едномесечен срок работодателя си в ДСП-Благоевград за промяна в обстоятелствата по подадена вече декларация по ЗПКОНПИ, което е нарушение на закона.

Освен това е нарушен и Кодексът на труда, според който има забрана в държавната администрация да се назначават хора, участващи в органи на управление на търговски дружества или кооперации”, заявиха от Инспектората.

Поради това инспекторите се категорични, че „служителят Спас Петров трябва да бъде освободен от поста „старши счетоводител“, който заема на 4-часов работен ден”. Предстои да бъде взето окончателно решение по случая.
БГНЕС