След тежкия инцидент със сръбски автобус с деца на магистрала „Тракия“ в неделя привечер в Университетската болница в Стара Загора бяха настанени 14 души. От тях двама са възрастни, 12 са деца. Като цяло състоянието на децата е стабилно, с изключение на две от тях, които бяха транспортирани към София и вече са приети в „Неврохирургия“ в болница "Пирогов". Това съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

Тежка катастрофа на магистрала „Тракия“ с автобус, превозващ деца (СНИМКИ)

По-рано от Стара Загора, където министърът е от вчера вечерта, за да следи на място ситуацията, обясни за състоянието на най-тежко ранените и защо се налага транспортирането им до София. 

"Едното дете, което беше в по-тежко състояние вчера и за което имахме големи притеснения, е стабилизирано хемодинамично, контактно, адекватно, в пълно съзнание е. Ще се наложат оперативни интервенции и затова с екип ще пътува за София, за Детската хирургия. Другото дете, което беше с травматичен шок и травма на горен крайник, от сутринта е в малко по-различно и тежко състояние. Затова след уговорка с неврохирирзи от София също се привежда към Детска неврохирургия на "Пирогов", каза Меджидиев.

Останалите деца са добре, възрастните също са в добро състояние. 

"С изключение на един от възрастните пътници, на който е ампутиран крайникът, но той е в стабилно състояние. Другият пострадал също е в стабилно състояние", посочи още служебният министър и допълни, че на този етап няма никой с опасност за живота, но все пак ситуацията е динамична. 

Създава се организация линейки да откарат до границата децата и и възрастните, които са добре, откъдето ще бъдат поети от сръбските власти. Психолог вече разговаря с тези, които са настанени в хотел в Стара Загора. Клиничен психолог на болницата обръща внимание на настанените в лечебното заведение. 

Министърът благодари на всички обикновени хора, които вчера са спрели на магистралата, за да помагат на място с каквото могат. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК



Сръбският здравен министър Златибор Лончар също благодари на българските власти и медиците ни за бързата реакция. Той отправи благодарност и към останалите хора, които са помагали на място. 

Припомняме, че в неделя автобус със сръбска регистрация, превозващ около 50 души - основно деца, катастрофира на АМ „Тракия”.

Инцидентът стана между 217 и 218 км в посока София. Автобусът излязъл от магистралата и се обърнал на една страна в канавката.

Към момента версиите, които се разглеждат за тежката катастрофа със сръбски автобус с деца на магистрала „Тракия“, са две - грешка на шофьора или евентуална техническа неизправност. Шофьорът на автобуса е задържан за 24 часа, предстоят разпити. Той не е пострадал при инцидента. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Най-вероятно днес ще му бъде повдигнато обвинение. Това съобщиха на брифинг пред медиите от полицията на прокуратурата, които отидоха на мястото на инцидента.



Основната версия за катастрофата със сръбския автобус, пълен с деца, на магистрала "Тракия", е човешка грешка, това заяви по-късно служебният вътрешен министър Иван Демерджиев на брифинг пред медиите. 

"Все пак нека да оставим крайния извод, когато приключи разследването напълно", посочи Демерджиев.

Той заяви, че са в постоянен контакт с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

"Първо ще бъдат извозени непълнолетните и малолетните лица, ще осигурим ескорт от МВР, те ще бъдат предадени на границата на сръбските власти, за да стигнат до домовете си. Когато приключат процесуално-следствените действия, и пълнолетните ще бъдат по същия начин ескортирани до границата", уточни министър Демерджиев.

Той поздрави екипите на полицията, пожарната и Бърза помощ за бързата реакция.

Версиите за катастрофата с автобуса, превозващ деца (ВИДЕО)