Шофьорът е задържан
Към момента версиите, които се разглеждат за тежката катастрофа със сръбски автобус с деца на магистрала „Тракия“, са две - грешка на шофьора или евентуална техническа неизправност. Шофьорът на автобуса е задържан за 24 часа, предстоят разпити. Той не е пострадал при инцидента. Пробите му за алкохол и наркотици са отрицателни. Най-вероятно днес ще му бъде повдигнато обвинение. Това съобщиха на брифинг пред медиите от полицията на прокуратурата, които отидоха на мястото на инцидента.

По неизяснени обстоятелства автобусът е напуснал платното и влязъл в канавката, обясниха разследващите.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК

сръбски автобус катастрофа Тракия
БГНЕС

сръбски автобус катастрофа Тракия
БГНЕС

„Колегите са дошли почти веднага на мястото, на около четвъртата минута. Установено е, че става въпрос за катастрофирал сръбски автобус 48 сръбски граждани. По неизяснени обстоятелства превозното средство е напуснало пътното платно, навлязло е в пътната канавка, където е станала катастрофата. Към момента имам информация, че 28 граждани са прегледани в центъра за спешна медицинска помощ, 14 от тях са настанени за лечение. В по-тежко състояние са около 3 деца”, казаха още от полицията.

„9 от пострадалите са малолетни - между 7 и 12 години, три са непълнолетни - във възрастовата група между 14-17 и двама възрастни. Към момента лекарите установяват травматичните увреждания. Децата, които не са в болница, са преминали през центъра на медицинска помощ и са пуснати. Те са с пълнолетните придружители на групата. Днес ще бъде уведомена и дирекция „Социално подпомагане” с цел да ни окажат помощ с настаняване на децата, докато родителите им дойдат в България”, обясни Надежда Белчева, зам-районен прокурор.

сръбски автобус катастрофа Тракия
БГНЕС

сръбски автобус катастрофа Тракия
БГНЕС

Следователите от националното следствие вече разпитват свидетели, назначени са и автотехническа и съдебно-медицинска експертиза. Изискани са документи от Сърбия за начина, по който се придвижвали децата, тъй като са били на групово пътуване и са се връщали от Слънчев бряг към Белград. Късно снощи автобусът беше изтеглен от мястото на инцидента.

Първоначалният оглед на мястото на инцидента вече е приключил и скоро започва вторият. 

Късно снощи автобусът беше изтеглен от мястото на инцидента. Движението в района все още не е пуснато заради замърсяване на платното с масло и гориво от автобуса.



През нощта на мястото на катастрофата пристигнаха и главният прокурор Иван Гешев и заместникът му Борислав Сарафов, който е и директор на Националната следствена служба, за да се запознаят с хода на разследването.

"За съжаление имаме хронични проблеми както с пътищата, така и с пътната маркировка. Многократно сме казвали от прокуратурата, че имаме проблеми с водачи, които управляват моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотици", заяви той. Според него никой не е застрахован и българската държава е длъжник на българските граждани. Гешев изрази надежда, че най-после нещо ще се направи в тази посока.

сръбски автобус катастрофа Тракия Иван Гешев
БТА

сръбски автобус катастрофа Тракия Иван Гешев
БТА

Главният прокурор каза, че е безспорен факт и огромно нарушение, че автобусът се е движил в късните часове и е щял да стигне до граница по тъмно. На въпрос дали поддържа контакти със сръбските си колеги, той отговори, че е възложил да ги уведомят какво се случва и ще се чуе с главния прокурор на Сърбия.

„Говорих с пътни експерти от една неправителствена организации, които са свързани с пътната безопасност, че могат да се направят много неща с минимални усилия. И проблемите са, както те се изразиха, от безхаберие, но това безхаберие струва човешки животи”, каза още главният прокурор.

сръбски автобус катастрофа Тракия
БТА