/ БГНЕС
"Венецът и торквата са имитации, които съм измислил. Венецът е имитация на тракийско изделие, а гривните и торквата са персийски стил. Изработени са от злато и сребро. Направени са така да изглеждат стари и антични. След като ги изработя ги състарявам с киселина", каза обвиняемият Петър Влаев, един от четиримата задържани при акция на Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС, по време на заседание в специализирания съд за определяне на мярка за неотклонение на лицата. Той допълни, че има и матрица на предмет, която се е намирала в дома му, но е била иззета. Другите трима обвиняеми са Димитър Андинов, Антон Игов и Недко Добчев. Пред съда Андинов също каза, че предметите са имитация.

Разкрили опит за кражба на уникално златно съкровище

Прокуратурата поиска от съда задържаните, които са обвинени за организирана престъпна група и трафик на антични ценности, да останат за постоянно в ареста. Спецсъдът уважи искането на обвинението и остави четиримата в ареста.
 
Спецсъдът остави в ареста задържаните при опит за продажба на златно съкровище

Четиримата обвиняеми са били задържани в момент, в който са опитали да продадат златния венец за 2 млн. евро. На брифинг по-рано през деня в четвъртък стана ясно, че според експерти предметите са от 4 век пр. Хр., но още не е ясно къде са намерени от обвиняемите. По време на заседанието на съда стана ясно още, че в разследването е участвал служител под прикритие. Според експертна справка от специалисти в БАН същите предмети имат белезите на антични културни ценности, но е необходимо да им се направи задълбочено изследване, за да се установи със сигурност произходът им. В хода на заседанието стана ясно още, че държавното обвинение е поискало днес по-обстойна оценка на откритите предмети.

Осуетиха опит за продажба на златно съкровище за над 2 млн. евро

 Обвиняемият Добчев каза, че не е бягал от органите на МВР.
БТА