/ БГНЕС
На четирима души са повдигнати обвинения
Осуетиха опит за продажба на златно съкровище за над 2 млн. евро
99220
Осуетиха опит за продажба на златно съкровище за над 2 млн. евро
  • Осуетиха опит за продажба на златно съкровище за над 2 млн. евро
При акция на спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС са задържани седем души опитали да продадат златно съкровище. Това съобщи на брифинг днес зам. главният прокурор Иван Гешев. Съкровището, охранявано от тежковъоръжени маскирани полицаи, беше показано по време на пресконференция.
 
Арестуваха служител на ДАНС от Хасково край Димитровград

Акцията е осъществена в момента на сключване на сделка в понеделник в Симеоновград. На четирима от задържаните вече са повдигнати и обвинения. Един от четиримата задържани е дългогодишен служител на ДАНС в Хасково - Недко Добчев, а останалите трима са криминално проявени, но не за иманярска дейност.

БГНЕС


Обект на продажбата е бил златен венец с тегло около 400 гр, а исканата за него цена е била 2 млн. евро. При акцията са открити още златна торква, две златни гривни и монети. Купувачите са българи, но на тях все още не са повдигнати обвинения.

Прокуратурата поиска налагане на най-тежка мярка „задържане под стража” на четиримата задържани. Очаква се съдът да реши дали те да бъдат оставени за постоянно в ареста.

Прокуратурата: Арестуваният ДАНС-аджия е координирал иманярска сделка

Информацията за престъпната група, занимаваща се с незаконна търговия с ценни предмети от златно съкровище, била получена още в края на юли. Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че оперативната информация е дошла от служители на ДАНС. Имало данни, че е правен опит находките да бъдат продадени в Турция.

Задържаният служител на ДАНС е на работа в държавната агенция от близо 10 години, преди това работил в „Криминална полиция”. Недко Добчев е координирал срещите между другите обвиняеми и евентуалните купувачи. Освен това той е използвал поста си, за да проучва и получава информация за хората, с които са уговаряли сделки.
 

БГНЕС


Първоначална експертна оценка сочи, че ценностите са от втората половина 4 в. пр.Хр. Националният археологически институт към БАН ще направи обстойна оценка на намерените предмети. Вероятно ценностите са принадлежали на тракийски елит. Според разследващите това не е цялото съкровище и има още предмети от него, които до момента обаче не са открити. Засега няма информация откъде е находката.
 

БГНЕС