/ БТА
100 населени места са без електричество, има залети пътища, но язовирите са под контрол. Застрашен е газопроводът България-Гърция. В страната няма бедстващи хора. Това съобщи шефът на Пожарна безопасност главен комисар Николай Николов след заседание на Националния кризисен щаб, в което участваха министри от кабинета и столичният кмет.

Язовирите се изпускат контролирано, няма язовир, който непосредствено да застрашава живота и здравето на хората с изключение на язовира над Костинброд, където преди половин час е започнало възстановяване на преливника. Има залети пътища между Перник и Радомир и на други места в Софийско, съобщи той.

Борисов от Пернишко: Пазете хората, щетите ще ги покрием (ВИДЕО)

Заради изпускането на яз. Студена и високите скатни води се е повишило нивото на водите на р. Струма и Конска, което наложи обявяване на частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни.

Без електричество са 29 000 клиенти на ЧЕЗ, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова. Заради обледяване има скъсани далекопроводи във Видинско, Врачанско, Монтанско и София област, уточни Петкова. Екипите работят и се очаква ел. захранването да бъде възстановено в утрешния ден.

Най-тежка е ситуацията в Столична община, с. Мировяне, заради високо ниво на р. Блато се обмисля частична евакцуция на застрашени къщи.

По думите на вътрешния министър Христо Терзийски ситуацията е стабилна. Той добави, че има райони с нива на реките над нормалното, където обаче са организирани постове, които да ги следят. Там, където е необходимо, се извеждат хора от домовете им.

Вътрешният министър каза още, че премиерът Бойко Борисов е на място в Перник.

Министърът на транспорта Росен Желязков добави, че три пътнически и три бързи влака в момента са със затрдунения.

За София кметът Йорданка Фандъкова каза, че проблемите са основно в район Нови Искър и части от Надежда и Връбница. В с.Мировяне са били монтирани защитни диги.

Според прогнозата за времето следващите три дни се очаква рязко застудяване и снеговалежи. До сряда валежите ще спрат навсякъде.