/ Фейсбук профил на Николай Нанков
Премиерът отиде на яз. Студена заедно със зам.-министър Нанков и кмета на града
Пазете само хората, щетите ще ги покрием, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който провери каква е ситуацията в Пернишко и състоянието на язовир "Студена". Това става ясно от видео във "Фейсбук" профила на заместник-министърът на регионалното развитие Никоай Нанков.

По думите му има Фонд за бедствия и аварии. Той отбеляза, че няма жертви и посочи, че материалниге щети ще бъдат покрити. Министър-председателят отбеляза, че валежите са добре и за посевите.

Заедно с премиера е заместник-министърът, кметът на Трън Цветислава Цветкова, кметът на Перник Станислав Владимиров и представители на областната администрация.

Борисов даде разпореждания да се призовават хората да карат внимателно. "След този дъжд - да не заледи. Призовете хората да карат внимателно. Докато дойдат да опесъчат, тъй като нямаме камион на всеки метър, да не се направи беля. Призовавайте бавно, внимателно", каза още премиерът.

Той коментира и противоепидемичните мерки. Министър-председателят отчете, че те са най-меките в Европа и че страната ни се справя с пандемията по най-балансирания начин.

Нанков докладва, че "Студена" се изпуска контролирано от вчера. "Първо с три кубика в секунда", добави той.

Премиерът посети пернишкото село Ярджиловци, където се отводнява наводнен път, съобщиха от областната администрация.

В община Перник беше обявено частично бедствено положение за град Батановци, селата Ярджиловци и Черна гора. Мярката е предприета заради обилните валежи, довели до увеличен дебит на реките, преминаващи през територията на общината. Невъзможността за вливане на реките Мещичка и Конска е предизвикала преливане в село Ярджиловци и заливане на къщи и селскостопански площи, съобщи БТА.

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков инспектира и две критични точки в град Батановци. Там река Струма излезе от коритото си при махала Андрейна и се наложи евакуация на хора. Нанков е успокоил гражданите и ги е посъветвал да се обърнат към междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.