Баща и син успяха да прекосят Атлантическия океан със собственоръчно направена гребна лодка. Стефан Иванов и 16-годишният му син му Максим прекараха 105 дни в открито море. Въпреки опасностите и стотиците неизвестни в открито море, Стефан успява да предаде страстта си по плаването на своя син. Двамата потеглят на най-голямото приключение в живота си с лодка, направена в гаража. Те са и първите българи, осмелили се да прекосят Атлантика само с гребане.

„След като видяхме, че е възможно да бъде направено, решихме да се пробваме”, разказа Стефан Иванов в студиото на „Неделята на NOVA”.

„Човек не изгражда характер за един ден. Стоманата не се калява с едно потапяне в огъня и във водата. Трябват големи усилия, да се пребориш с големи препятствия, за да пораснеш. Когато си извън зоната си на комфорт, тогава се развиваш най-много”, допълва той.

Семейство продаде дома си за яхта, качва на нея и децата през океана (СНИМКИ/ВИДЕО)

„Много често докато гребеш ти всъщност се движиш назад, защото течението е по-силно от теб. Това беше едно от най-трудните изпитания на цялото приключение”, разказва Максим Иванов. Сегашните планове на младежа са насочени към академичното гребане и учението, защото иска да влезе в хубав университет, за да учи бизнес или IT специалности.

Със своето пътешествие Стефан и Максим се надяват да популяризират темата за донорството и да накарат повече хора да се замислят за това, че могат да помогнат на околните.

Целият разговор с бащата и сина - във видеото.