/ ThinkStock/Getty Images
ГДБОП разкри престъпна група за имотни измами, съобщиха от пресцентъра на МВР. Задържани са петима участници в схемата и са привлечени като обвиняеми. Трима от тях Специализираният съд е оставил за постоянно в ареста, а на техен съучастник, дал показания пред съда, е наложена мярка "парична гаранция".
 
Задържането на групата е в резултат на седеммесечно разследване. При предварителните действия е установено, че лидерът на групата и четиримата му съучастници са се занимавали с разнообразна дейност, основната от която е била имотни измами. Изяснен е и механизмът, по който била изградена престъпната схема, действала основно в района на столичния квартал "Люлин".
 
Част от членовете на групата търсели и намирали необитаеми жилища. Техният лидер, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници. Тогава пристъпвал към придобиване на жилището - чрез "бушони" - хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. За това те получавали минимална сума. С така подготвените саморъчно написани завещания, лидерът пристъпвал към придобиването на чуждия имот, минавайки през няколко нотариуса, без да буди съмнение. Сумата от покупката отивала директно при него, който разпределял и парите сред останалите участници, уточняват каква е била схемата от МВР.
 
По първоначални данни по този начин престъпната група е придобила 10 апартамента в квартала.
 
При операцията са иззети множество документи, нотариални актове и банкноти в левове с различен номинал.
БТА