/ БГНЕС
След 5-часови разговори: Споразумение между БАН, НИМХ и МОН не е подписано
98831
След 5-часови разговори: Споразумение между БАН, НИМХ и МОН не е подписано
  • След 5-часови разговори: Споразумение между БАН, НИМХ и МОН не е подписано
След 5 часа разговори, споразумение между БАН, НИМХ и МОН така и не беше подписано. Причината – липсата на мандат за подписване на документа от председателя на Академията акад. Юлиан Ревалски. В понеделник ще има заседание на Управителния съвет (УС) на БАН, който евентуално да оправомощи председателя да подпише споразумението. Това каза след разговорите, които се проведоха в МОН, отстраненият от поста директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов. Той изрази надежда, че до вторник, ще има подписано споразумение.

УС на БАН с предложение кой да застане временно начело на НИМХ
 
Ето какво още каза проф. Христомир Брънзов: "Ние дойдохме на тези преговори с мандат от нашето Общо събрание (ОС) на учените да подпишем споразумението. Понеже представителите на БАН нямаха мандат за подписване на споразумението, го преработвахме, написахме протокол и в понеделник наново ще мине през УС на БАН, през нашето Общо събрание и се надяваме до вторник да има подписано споразумение, което да отпуши поне на първия етап нашите проблеми с липса на директор, с дейността ни, която вече като има директор би трябвало да се възстанови".

НИМХ: Остават ни броени дни до пълно спиране на работата, възможностите ни са изчерпани
 
Основните точки в преработеното споразумение са много, посочи Брънзов: "Първата група точки касаят отделянето на НИМХ от БАН, които са от компетентност на ОС на БАН и поради това бяха преработени. Втората група точки касаят излизането от кризата, в която в момента е НИМХ. Още вчера нашето Общо събрание направи компромис, за да можем все пак да си изпълзяваме задълженията, ние сме отговорни хора, и освен моята кандидатура, която неизменно досега издигаха, издигнаха още една - на проф. Пламен Минов, който беше мой заместник. Доколкото разбирам, в БАН само мен не ме искат, иначе са съгласни на всяка друга кандидатура".

Красимир Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение
 
Ако получи мандат от Управителния съвет, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски заяви, че ще подпише въпросното споразумение, защото то ще се отнася само до неща от компетенцията на УС, а всичко останало, свързано с юридическите въпроси за преструктурирането на института, ще бъде внесено за обсъждане в ОС.