Константин Хаджииванов и проф. Евелина Славчева - председател на Общото събрание на БАН
Константин Хаджииванов и проф. Евелина Славчева - председател на Общото събрание на БАН / БГНЕС
Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение
98779
Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение
  • Вълчев: Отстраняването на директора на НИМХ е неуместно решение
Решението да бъде отстранен от поста директорът на НИМХ, дори и да има основание за него, е неуместно. То има по-скоро наказателен, отколкото принципен характер, коментира след блиц-контрола в ресорната парламентарна комисия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
Той призова към разум и спиране на личните нападки, за да бъде избран изпълняващ длъжността директор и институтът да продължи нормално работата си.

Една от причините за освобождаването на проф. Брънзов: Имал три фирми

Проф. Лъчезар Аврамов / БГНЕС

Междувременно на пресконференция представители на Общото събрание на БАН обявиха, че бюджетът на НИМХ за тази година е по-голям с над 1 милион лева в сравнение с миналата, а заплатите на служителите в института са по-високи, отколкото в другите институти.
 
Според проф. Лъчезар Аврамов, член на Настоятелството на БАН и директор на Института по електроника изваждането на НИМХ, е абсурдно както от правна и административна гледна точка, така и чисто практически. По думите му проблем е липсата на яснота къде ще отиде след като бъде изведен: "Понеже не са научен институт, не искат да бъдат в БАН. Но понеже са научен институт, искат да отидат в МОН. В Министерството на образованието и науката няма такива оперативни дейности. Логичното място е МОСВ. Значи, колегите изнудват от една страна собствените си колеги, от друга страна - политиците. Единствената позиция, която може да имаме ние, е да почакаме някой да предложи решение на въпроса и да помогнем това разумно да се осъществи. Даже аз като идея си мисля дали не биха могли например към Светия синод да бъдат - и без това времето е Божа работа".

БАН прекрати мандата на директора на НИМХ

Доц. Емануел Mутафов / БГНЕС

От началото на 2019 г. финансирането на НИМХ трябва да бъде прехвърлено към новия принципал, който ще го управлява. Решението кой ще е той трябва да бъде взето до началото на обсъжданията на новия бюджет. Най-притеснително на този етап, според министъра на образованието и науката Красимир Вълчев е липсата на директор след отстраняването от поста на проф. Христомир Брънзов: "Това решение за предсрочно прекратяване на мандата на директора, дори и да има своето основание, е изключително неуместно. Трябваше да се въздържат от него, то не е крачка към разрешаването на конфликта, а напротив. Така че, едно такова прекратяване имаше по-скоро наказателен, отколкото принципен характер".
 
Утре ще се проведе събрание на управителния съвет на Академията, на което ще бъдат обсъдени евентуалните предложения за изпълняващ длъжността директор на института, съобщиха още от БАН.

БАН отвори пътя за изваждането на НИМХ, но частично