Слави Бинев подаде оставка като шеф на комисията по култура
Слави Бинев подаде оставка като шеф на комисията по култура / снимка: БГНЕС, архив
Валери Симеонов за Слави Бинев
76843
Валери Симеонов за Слави Бинев
Бинев с няколко думи към медиите и културата
  • Валери Симеонов за Слави Бинев
  • Бинев с няколко думи към медиите и културата

Само 12 дни, след като беше избран безпроблемно за поста, и ден след като каза, че няма да се поддаде на натиск, Слави Бинев се отказа от шефското място в комисията по култура, но с уговорката, че не "отстъпва, а може да се засилва".

Междувременно избирането му доведе до протести на интелектуалци, както и до напрежение между Патриотите и Реформаторите.

Няколко часа депутатите от Патриотичния фронт заседаваха в стаята си в парламента как точно да излязат от ситуацията. В крайна сметка с уговорката, че няма да отговаря на въпроси, съпредседателят на формацията Валери Симеонов коментира:

„Беше подхваната и до момента се води една изключително грозна и унизителна кампания за опетняване името на г-н Бинев, без това да е подкрепено от каквито и да било аргументи. Хората, които протестираха срещу Слави Бинев, отказаха среща с него и ръководството на ПФ. Независимо от това, считаме, че създаването на напрежение в този момент, независимо доколко е основателно, мащабно и режисирано, не би трябвало да продължава".

И точно за да не продължавало напрежението и да не бъдел повече омерзяван, Слави Бинев съобщи, че се отказва от шефското място в културната комисия и даже реши да се пошегува:

„Много от вас знаят моето минало, което бе различно интерпретирано. Стана ядно едно - мафията не можа да ме убие, но културата и медиите могат да пият тази вечер вино от моя череп, образно казано. Пожелавам ви да дойде някой, който може да промени тези правила в облага на всички нас".

Въпреки фалстарта в българския парламента, Бинев не се отчайва.

„Трябва да се знае - когато човек прави 2-3 стъпки назад, не му се присмивай, може да се засилва".

В кулоарите на парламента Слави бинев отказа да коментира повече темата. Валери Симеонов пък каза, че няма да предлагат нов шеф на културната комисия.