Скандали тресат редиците на БСП
Скандали тресат редиците на БСП / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Георги Кадиев
81624
Георги Кадиев
Кирил Цочев
Михаил Миков
  • Георги Кадиев
  • Кирил Цочев
  • Михаил Миков

Скандалите в редиците на БСП продължиха в кулоарите на парламента. Късно снощи депутатът от БСП Георги Кадиев обяви, че се кандидатира за кмет на София, въпреки че БСП вече има свой кандидат за столицата и това е Михаил Мирчев. От АБВ признаха, че се обсъжда подкрепа на кметската кандидатура на Кадиев.

Социалистът Георги Кадиев подчерта, че няма да напусне БСП, няма да напусне парламентарната група на левицата и няма да стане част от екипа на Георги Първанов. Кадиев обобщи и причините да се кандидатира за кмет на столицата в посления момент:

„Аз казах, че няма да напусна нито парламентарната група, нито БСП. Има устав, има и ръководство, за да решава. В същото време си мисля, че ако с някой трябва да започнете, то нека не с мене. Стига аз съм бил оправданието на ръководството. Трябва да се започне с тези, дето ни натресоха Пеевски, дето правиха заменки в горски фондове, дето правиха магарии по общините. Това са всякакви хора. От там трябва да започнете. Аз ще взема гласове, които БСП не може да вземе. Тези преференции, които получих в София, защото това е един от примерите за граждански вот, никой не знае колко точно са партийни и колко не са партийни, но десетки и стотици хора ми казаха, че са гласували за БСП само заради мен. Това, което искам сега, е много ясна алтернатива на ГЕРБ, каквато в момента няма. И няма да ставам член на АБВ поради много причини. Ако съм искал, досега да съм станал. Основната причина е, че първо, аз съм в БСП, и второ, различието ми с АБВ е отношението към управлението на ГЕРБ. Аз не мисля, че те имат място там, но това си е тяхно решение. Бих станал единствено независим кандидат, подкрепен от който иска, или кандидат на широко коалиция от леви, ляво-центристки, центристки и зелени партии. Всеки, който види някаква алтернатива в мен. Това, което аз мога да им гарантирам, е равнопоставеност", каза Кадиев.

Лидерът на БСП Михаил Миков призна, че парламентарната група на БСП трябва да постави на гласуване оставането на Кадиев в редиците си. Лидерът на социалистите призна,че ще гласува „за" изключването на Кадиев от групата, но крайното решение се взима при тайно гласуване и не може да се прогнозира резултатът.

„Кадиев не представлява партията, а само и единствено себе си в тази ситуация. А това се случва във всички партии. Знаете ситуацията в Пловдив с ГЕРБ, в други градове с други партии. Така че такава е ситуацията. Политическият разврат, политическото номадство е характерно за българския политически живот. Мисля, че за трети път ще се кандидатира за София. Градската организация трябва да вземе позиция в тази ситуация. Аз лично ще гласувам изключване на Георги Кадиев от парламентарната група, но гласуването е тайно и се взима решение с две трети. Не бива това да бъде голям случай, не е толкова важен", каза от своя страна Миков.

Заместник-председателят на АБВ Кирил Цочев подкрепи Кадиев, но за да се издигне кандидатурата на социалист, трябва решение на партийното ръководство.

„Партията е едно, аз съм член на парламентарната група и заместник-председател. Не сме го обсъждали в парламентарна група като кандидатура, но е имало разговори на партийното ръководство с Кадиев, така че ако постъпи в парламентарната група искане за разглеждане, ние ще го разгледаме. Според мен той е авторитетна личност, със самостоятелно мислене, не спазва указанията на "Позитано" 20, което е позитивна негова черта, има много опит. Един подготвен човек, който може да изпълни функцията на кмет на столицата. Аз лично бих застанал зад него", коментира Цочев.