Скандал с националната литературна награда на името на Йовков
Скандал с националната литературна награда на името на Йовков / cнимкa: Dariknews.bg, Добрич

Писателите Кольо Георгиев и Димитър Томов си поделиха Националната литературна награда на името на Йордан Йовков въпреки решението на Общинския съвет в Добрич да не присъжда приза през 2010 г. Удостояването стана на паралелна церемония, организирана от СБП и Съюза на независимите писатели в България, която се проведе вечерта на 18 ноември в НДК в столицата.

По същото време в драматичен театър „Йордан Йовков: в Добрич кметът на града Детелина Николова връчи Йовковата награда на проф. Светлозар Игов за научната му работа и популяризирането на Йовковото наследство и по случай 130-та годишнина от рождението на певеца на Добруджа. На тържеството присъства и внукът на Йовков - Боян Попов.

Общинските съветници на Добрич решиха тази година да не присъждат отличието, защото предложението на журито, наградата да бъде поделена между двама творци, противоречи на нейния статут. Членът на журито Иван Гранитски допусна, че е имало политически натиск върху съветниците за определяне на лауреата. „За литературни награди не трябва да се допускат извънлитературни намеси", заяви пред Дарик Иван Гранитски. Той коментира, че преди години е имало такива опити и с наградите на имената на Вазов и Ботев. „Йовков е толкова голям автор, че не пречи да се връчат няколко награди на негово име", заключи шефът на издателство „Захарий Стоянов".

„Никой не може да отнеме наградата Йордан Йовков, която присъждат Добрич и добруджанци", категорична бе пред Дарик кметът Детелина Николова. „Винаги присъждането й е било съпровождано с противоречия, вероятно заради писателски лобита на различните творчески съюзи", подчерта градоначалникът. Николова не спести, че е получила много обаждания от представители на национални съюзи, които „са упражнявали волята си как да бъде избран носителят на наградата".

Кметът на Добрич заяви още, че Общинският съвет е постъпил мъдро тази година като е решил да не разделя наградата и същевременно да промени статута за нейното връчване.

Националната литературна награда на името на Йордан Йовков е учредена от община Добрич през 1970 г. и се присъжда приживе на български автори за значителни художествени постижения в съвременната българска литература в духа на Йовковата литературна традиция. Наградата се връчва на пет години, а материален израз на отличието са плакет, грамота и парична сума от 2000 лв. Тя може да бъде съпътствана и от приз за принос в научното изследване и популяризиране на Йовковото литературно наследство.

Сред досегашните носители на наградата са Дико Фучеджиев, Емилиян Станев, Петър Славински, Ивайло Петров, Николай Хайтов, Марко Семов, Антон Дончев. Носители на отличието за литературна критика са били Симеон Султанов, Иван Сарандев, Йордан Дачев и Атанас Цонков.

Други новини от Добрич