Сирийците, подсъдими у нас за тероризъм, криели германските си паспорти в обувките
Сирийците, подсъдими у нас за тероризъм, криели германските си паспорти в обувките / БГНЕС, архив
Сирийците, подсъдими у нас за тероризъм, криели германските си паспорти в обувките
90943
Сирийците, подсъдими у нас за тероризъм, криели германските си паспорти в обувките
  • Сирийците, подсъдими у нас за тероризъм, криели германските си паспорти в обувките

Тримата сирийци, които са подсъдими у нас за тероризъм, имали германски паспорти, но ги криели в обувките си. Това стана ясно по време на съдебно заседание от процеса, в което свидетелски показания дадоха служители на „Гранична полиция". Тримата мъже бяха арестувани през февруари при опит да влязат от страната ни в Турция.

При задържането им на границата Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим опитали да скрият германските си паспорти и обяснили пред граничните полицаи, че са сирийци и пътуват към турска болница. След направената от властите справка става ясно, че тримата са обявени за издирване.

Предлагат таен свидетел по делото срещу мъжете, опитали да се присъединят към ИД

Според прокурора по делото Детелина Ганчева към момента безспорно е установено, че тримата мъже са пътували с намерението да се влеят в редиците на ИДИЛ:

"Те са имали статут на бежанци в Германия и там са живели известен период от време. След това без документи за самоличност са влезли в страната".

Според адвокат Ивайло Абаджиев, който представлява един от подсъдимите, прокуратурата до този момент не е събрала категорични доказателства, които да подкрепят обвинението на тримата сирийци:

"Прокуратурата няма достатъчно силни доказателства, така че да закове тримата подсъдими. Събират се нови доказателства по време на процеса. Тайният свидетел, който ще бъде разпитан, има и подхвърлени нови телефони. Всичко това говори за несигурност от страна на обвинението".

Отложиха делото срещу тримата сирийци, обвинени за тероризъм

Абаджиев коментира още, че един от ключовите свидетели на прокуратурата към момента е неоткриваем. По думите засега е ясно единствено, че тримата сирийци са били в страната и са опитали нелегално да я напуснат, за което обаче са си понесли наказанието. Опитали се да укрият германските си паспорти пък заради опасения, че ще им бъдат откраднати на границата.