Отложиха делото срещу тримата сирийци, обвинени за тероризъм
Отложиха делото срещу тримата сирийци, обвинени за тероризъм / БГНЕС, архив

Съдът отложи делото срещу тримата сирийци, обвинени за тероризъм. Процесът, който беше насрочен експресно след внасянето на обвинителния акт миналата седмица, ще продължи през есента. Тримата сирийци настояват да бъдат преведени на арабски всички материали по делото, което допълнително ще затрудни хода му.

Делото беше отложено, тъй като не всички текстове от обвинителния акт са били преведени на арабски език, както и не всички доказателствени материали, събрани от прокуратурата. Тримата подсъдими сирийци Алмохаммад Абдулхамид, Алабадалах Фади и Алфанди Ясим се оплакаха, че са получили обвинителния акт едва вчера, което стана и основна причина за отлагане на делото.

Спецпрокуратурата внесе обвинителен акт срещу трима сирийци за тероризъм

Адвокат Володя Йотов, който защитава един от тримата сирийци, изтъкна множество пропуски в обвинителния акт. В телефоните на всеки един от тях може да има снимки на техни близки роднини, които са в Сирия. Нормално е на място, където се води война, хората да са облечени в бунтовнически дрехи, изтъкна Йотов, визирайки част от снимките, върху които обвинението е базирано.

По думите му в обвинителния акт се твърди, че въпросните сирийци са имали намерение да станат част от ИДИЛ и "Мюсюлмански братя", но не се посочват никакви конкретни факти, които доказват, че те в действителност са имали намерение да се свържат с двете групировки.

Тримата сирийци са получили статут за бежанци в Германия, преди да дойдат в държавата ни. Според обвинението намеренията им да се влеят в редиците на Ислямска държава се виждало от конкретни снимки в мобилните им телефони, както и от комуникациите на обвиняемите с неустановени по делото лица, съдържащи притеснителни реплики.

По делото ключова роля играят показанията и на свидетели с тайна самоличност. Процесът ще продължи на 19 септември.