Какви са възможните коалиции за съставяне на правителство, след като ЦИК обяви окончателните резултати от изборите? Според тях ГЕРБ получава 75 мандата, „Има такъв народ” - 51, БСП - 43, ДПС - 30, „Демократична България”  ще разполага с 27 депутати, а "Изправи се! Мутри вън!" - с 14 народни представители. 

Според социолога Мира Радева в момента козовете са в ръцете на Слави Трифонов и „Има такъв народ”, които продължават да мълчат.
„Трифонов е поставен в доста сложна конфигурация - трябва да избира между възможен съюз с ГЕРБ или с БСП. А той не иска да играе нито с БСП, нито с ГЕРБ, нито с ДПС”, припомни Мира Радева.

ЦИК обяви как се разпределят мандатите на формациите в новия парламент

Според политолога Росен Карадимов ако партиите са последователни в обявените позиции, няма как да се сформира правителство в рамките на този парламент.

„Така наречените протестни партии, без гласовете на БСП, не могат да съставят правителство”, напомни Росен Карадимов. Според него мълчанието от страна на Слави Трифонов започва да създава сериозно напрежение. „Зад него започват да се прокрадват съмнения”, коментира политологът.

Политологът Антоний Гълъбов коментира, че съществува и хипотезата за правителство на малцинството.

„Големият въпрос е политиците да поемат отговорност. Първият мандат е за ГЕРБ. Важно е да уважим вота на гражданите. Коалицията ГЕРБ-СДС е подкрепена от повече от 800 000 души. Важно е да видим какъв кабинет ще предложат, защото в него ще се съдържа послание за евентуално сътрудничество по нататък. Да се вгледаме първо в избора на председател на НС и след това в първия мандат”, коментира Гълъбов.  

ЦИК извади от списъка на избраните депутати осем души

И тримата събеседници се обединиха около тезата, че коалиция между „Има такъв народ” и „Изправи се! Мутри вън!” би била много трудна.

„Ако можеха да се обединят, щяха да го направят преди изборите”, смята Мира Радева.

„От профила на кандидатите на „Имат такъв народ” се вижда, че това е една либерална икономическа програма. Кандидатите за народни представители на тази формация са хора от средния и крупния бизнес. Това са хора с ясно либерална ориентация в икономическо отношение. При ИСМВ имаме ясно тежнение в ляво, към нарастване на ролята на държавата в обществения живот”, коментира Гълъбов.  

„Не видяхме разгърната програма от „Има такъв народ”. „Изправи се! Мутри вън!” също не са показали цялостна програма. Говорим за евентуална коалиция от 3 формации, която няма мнозинство. А 2 от тези 3 формации са също коалиции. Тоест говорим за шесторна или седморна коалиция, която в същото време се нуждае от подкрепата на поне още една партия, за да състави правителство. Това ми се струва доста невъзможно”, коментира Карадимов.
NOVA