Премиерът Бойко Борисов разкри, че е подал заявление до ЦИК и се отказва да е народен представител. Това стана ясно от негово видео във Facebook, където инспектира укрепителните работи по пътя за Рилския манастир, който беше затворен заради свлачища.

По думите му, въпреки че е спечелил лидерските битки в двата многомандатни района, в които е избран, не му е необходимо да се ползва с депутатски имунитет.

"Днес подадох заявление до ЦИК и се отказах от мястото си като народен представител и в двата многомандатни района, от които бях избран, въпреки че спечелих лидерските двубои. Като министър-председател не съм имал имунитет и сега не ми е нужен. ГЕРБ спечели изборите в 24 от 31 района, а опонентите ни в по 3, 2 и 1. Изборите се провеждат, за да се направи правителство и да има стабилно управление, за да може това, което политиците говорят, да го изпълняват. Нека да се уважаваме - зад всеки един политик стоят гласовете на много хора. Призивът ми е да не се обиждат избирателите – всички сме български граждани", апелира премиерът.

"Опонентите ни се опитаха да говорят за срутищата ГЕРБ и какво стана - срутиха се те. Такова срутване като на БСП аз не съм виждал десетилетия наред", коментира лидерът на ГЕРБ.

Нинова към Борисов: Гледай си партията и си отговори защо не можеш да управляваш повече

Борисов призовава да не бъдат обиждани избирателите, независимо на коя партия симпатизират и са подкрепили на вота.

"Това са български граждани, не се шегувайте помежду си с тежки обиди. Нас ни наричаха срутище, а от 31 многомандатни избирателни района ГЕРБ спечели в 24. Тези, които се срутиха, да си направят изводи, с тези обиди дотам се докараха", каза още той.

Той напомни, че партията му е спечелила и избирателните райони, където за подкрепата на избирателите се бореха още Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов.

"И в селото на президента Радев сме първи, и в Плевен сме първи, и в Учиндол, и в Кюстендил, и в Банкя, и във Враца, Монтана, Видин пак сме първи. Нека се уважаваме, това е трудът, това са гласовете на избирателите", коментира още Борисов и добави, че се отнася с уважение към всички избиратели и към всички опоненти.

Борисов: Считаме ли се за победени, слизаме и не трябва да сме доволни от направеното (ВИДЕО)

"Изборите се правят, за да се направи управление. В предизборната кампания се говори с кое си по-добър, но след това целта е да се направи правителство и стабилно управление, за да можеш това, което си говорил, да го изпълниш", посочи също така Борисов.

По-рано през деня Тома Биков от ГЕРБ разкри пред БНТ, че партията има готовност да номинира и издигне 5 души за поста на министър-председател.

"Предстои да се реши кой ще бъде в преговорния екип. Имаме готовност за правителство с политици, но и с неполитически лица. Не на всяка цена искаме да бъде в управлението. Със сигурност ни трябват поне 121 депутати. Готови сме да проведем разговори с всички, да се съобразим с част от техните предложения", коментира Тома Биков.