Ще убеди ли Борисов превозвачите да не затварят границата с Гърция?
Ще убеди ли Борисов превозвачите да не затварят границата с Гърция? / БГНЕС, архив

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще проведат среща с представители на протестиращите превозвачи и туроператори. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Българските превозвачи блокират границата с Гърция за 10 дни

Преди дни Съюзът на международните превозвачи обяви, че ще блокира движението на ГКПП към Гърция в 10.00 ч. на 29 април и това ще продължи до 8 май, като диапазонът за пропускане на превозни средства ще се ограничи до няколко часа дневно.

Още тогава премиерът Бойко Борисов заяви, че ще потърси среща с българските превозвачи и ще се опита да ги убеди да не блокират гръцката граница. Той посочи, че разбира българските превозвачи, но трябва да се намери начин да се отговори по европейски на неевропейските действия на гърците.

„От една страна превозвачите са прави, 45 дни гръцките фермери се гавриха с българските превозвачи, тогава нито комисията се намеси. Няколко пъти говорих с гръцкия премиер и накрая се стигна до там да мина оттатък границата, при протестиращите и да им кажа, че това безобразие няма да продължава", коментира ситуацията Борисов.

Милиони загуби за туризма ни, ако превозвачите затворят границата с Гърция

От туроператорски фирми веднага реагираха, че това би довело до огромни загуби. При пълна блокада при всички случаи щетите ще са приблизително около 100 млн. лева за изходящия и за входящия туризъм, прогнозира Байко Байков, председател на УС на Асоциацията на българските туроператори и туристическите агенти (АБТТА).

В декларация те изразяват остър протест по повод официално обявената блокада на българо-гръцката граница по време на предстоящите великденски празници.

Премиерът Борисове против блокиране на границата

Планираната блокада е в знак на протест срещу блокадата, която гръцките фермери организираха в началото на годината и която нанесе щети за десетки милиони на бизнеса у нас. Затова вече има анулирани резервации, а туроператорите търсят алтернативни маршрути през Македония.

110 000 българи се очаква да пътуват в Гърция по Великденските и Гергьовденски празници, 80 000 гърци ще дойдат у нас.