Ще се срещнем с грипа през декември или януари, прогнозира д-р Ангел Кунчев
Ще се срещнем с грипа през декември или януари, прогнозира д-р Ангел Кунчев / БГНЕС
Ще се срещнем с грипа през декември или януари, прогнозира д-р Ангел Кунчев
47311
Ще се срещнем с грипа през декември или януари, прогнозира д-р Ангел Кунчев
  • Ще се срещнем с грипа през декември или януари, прогнозира д-р Ангел Кунчев

В България и Румъния са 50% от случаите на заразни болести в Европа. Това съобщи главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Освен това в последните години в България се наблюдава разпространението на нетипични за страната екзотични вируси.

„По отношение на някои заразни болести - като част от чревните инфекции, ентероколити, дизентерия, хепатит А, някои от паразитозите, най-вече кучешката тения, заболеваемостта е значително по-различна от средната за Европа. Ние заедно с Румъния, а при някои от диагнозите и Полша, формираме голяма част общата бройка. Общото ниво на живот, на здравна култура, на достъпност на медицинско обслужване влияят върху нивото на заболеваемост. При някои от тях имат значение и имунизациите и степента, която сме постигнали на покритие при населението. Тъй като става въпрос в повечето случаи за чревни инфекции, водеща е по-ниската здравна и санитарна култура на част от населението или хигиената", обясни д-р Кунчев.

На въпрос какви вируси се очакват този сезон и наблюдава ли се увеличение на заболеваемостта, той отговори: „Част от тях вече са тук. Минаха две-три вълни на респираторни инфекции. В момента има подем, макар и не много силен, на респираторни инфекции, засягащи обикновено по-ниската възраст. Доста деца имат оплаквания. Това не е грип - изследванията, които правим, за момента не потвърждават грипна активност. Най-вероятно ще се срещнем с него през декември или януари".

Чуйте цялото интервю с д-р Ангел Кунчев в прикачения звуков файл