/ Снимка: Дарик, архив
Тепърва ще се обсъжда дали ще се намалят пътните такси за леки автомобили
Ще поскъпнат еднодневните винетки за товарни автомобили
94300
Ще поскъпнат еднодневните винетки за товарни автомобили
  • Ще поскъпнат еднодневните винетки за товарни автомобили
По-скъпи винетки за тежкотоварните превози предлага министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. По думите му цената на винетката за леки автомобили може да падне. Пред септември ще стане ясно с колко ще се вдигнат еднодневните и седмичните винетки за тежкотоварния трафик
 
Тепърва ще се обсъжда дали ще се намалят пътните такси за леки автомобили. Ресурс за това ще се търси в електронните винетки.

Тировете ще имат забрана за движение по магистралите през лятото

Именно те ще съкратят разходите за съхраняване, разпечатване, транспортиране на винетки на хартия и този ресурс, след като бъде спестен може да бъде калкулиран в цената. Сметките показват, че над 70% от приходите от винетки са от леки коли.

За таксите за тировете министър Николай Нанков е категоричен: "Тежкотоварният трафик трябва да плаща повече".
 
Регионалният министър: Ресурс за системата за тол таксите ще има през 2019 г. (ВИДЕО)

Ежедневно над 10 000 транзитно преминаващи тежкотоварни автомобили се движат през територията на страната. За тях се готви и друга промяна - по-високи такси в пиковите часове, както е в някои европейски държави. 
 
Идеята е тарифирането след въвеждането на тол системата да бъде на определени пътища. А тарифите да се определят въз основа на изминати километри и нивото на автомобила. За това както и за цените на винетките ще се вземе политическо решение.