Коалиционен съвет за съставяне на правителство в рамките на този парламент се състоя в Министерския съвет. Разговорите между лидерите на „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“ и „Демократична България“ продължиха повече от два часа.

„Всички решения ще бъдат колективни и коалиционни. След като разговаряме, ще обявим кои ще са следващите стъпки“, посочи преди срещата премиерът в оставка Кирил Петков.

„Ще говорим с БСП, "Демократична България" и шестте независими депутати, за да видим как като коалиция ще реализираме първия мандат, ако е възможно“, каза от своя страна вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев.

Доскорошните партньори във властта „Има такъв народ” изключиха вариант за подкрепа на кабинет с премиер Кирил Петков, с което бяха и изключени от списъка за нови разговори.

Асен Василев посочи при каква ситуация единственият изход ще е избори

Дали ще има персонални промени в кабинета е прекалено рано да се говори, добави Василев. Той уточни, че първо трябва да се уточнят позициите с партиите, с които евентуално биха работили "Продължаваме Промяната".

"Ако не се съберат 121 депутати, които искат да подкрепят позицията, която ние сме взели срещу, нека да го наречем най-общо, мафията, няма смисъл да се водят разговори за кабинет и всичко останало", заяви Асен Василев.

Настимир Ананиев, също депутат от ПП, заяви, че основната червена линия в преговорите за кабинета ще е борбата с корупцията.

Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България", също коментира темата по-рано през деня. Той бе категоричен, че персонални изисквания няма да бъдат поставяни по време на коалиционната среща. Страната трябва да има управление – не каквото и да било, а евроатлантическо, ясно е, че трябва да има превъоръжаване, ясно е, че трябва да говорим за това как да излизаме от енергийна зависимост, защото зависимостта от "Газпром" има политическа цена, не просто икономическа, каза Христо Иванов. 

По-рано днес президентът Румен Радев обяви край на консултациите, без да е успял да се види с „Продължаваме Промяната” и БСП. Така процедурата завърши без прецедент и най-голямата партия в парламента ще получи мандат, без да е била преди това на разговор с държавния глава.
БТА