Шестима от мнозинството срещу гласовете от Турция на евровота
Шестима от мнозинството срещу гласовете от Турция на евровота / netinfo

Четирима депутати от НДСВ и двама от левицата са подкрепили предложението на ДСБ - на изборите за евродепутати да могат да гласуват само тези български граждани, които са живели в България или в страна от Европейския съюз през последните 6 месеца. Предложението, което засяга основно българите с двойно гражданство в Турция, беше отхвърлено от управляващото мнозинство, след като опозицията напусна заседанието.

Окончателният текст в закона не беше гласуван, защото БСП, НДСВ и ДПС не успяха да съберaт нужните над 120 депутати в залата. Разпечатката на Народното събрание показва, че предложението на Иван Костов е подкрепено от Атанас Папаризов и Николай Камов от Коалиция за България, както и от Николай Свинаров, Пламен Панайотов, Илко Димитров и Лъчезар Иванов от НДСВ.

Сред солидарните с опозицията бяха жълти депутати - Яни Янев, Лъчезар Иванов и Светослав Спасов, които не влязоха в залата при поименната проверка, въпреки недостигащите гласове на мнозинството. Отсъстващи имаше и от левицата, тъй като се оказа, че в последното гласуване са отсъствали почти 20 депутати от "Коалиция за България".

Идеята за въвеждане на т.нар. "условие за отседналост на изборите за евродепутати" беше залегнала още в проектозакона на НДСВ, който беше внесен и от това правителство. Жълтите предлагаха в проекта си - право да избират евродепутати да имат само българите, които са живели постоянно в България или в страна член на Европейския съюз, поне през последните 3 месеца преди вота.