Шестима кандидат-евродепутати с „картончета” на агенти
Шестима кандидат-евродепутати с „картончета” на агенти / снимка: Sofia Photo Agency
Комисията по досиетата оповести имената на шестима души, от общо 144 проверявани кандидат-евродепутати, като хора с „картончета” на агенти по комунистическо време.

Това са Георги Николов Белчев, кандидат на Съюза на свободните демократи, Севдалин Димитров Атанасов от Зелена партия, Кръстьо Илиев Петков от Граждански съюз за нова България, Юнал Саид Лютфи от Движение за права и свободи, Евгени Захариев Кирилов и Боян Стефанов Чуков от "Платформа европейски социалисти". Съюзът на свободните демократи вече смени в листата си Георги Белчев.

Боян Стефанов Чуков от „Платформа Европейски социалисти” е бил щатен сътрудник на военното разузнаване. Георги Николов Белчев от ССД е бил секретен сътрудник на Четвърто управление на Държавна сигурност. Евгени Захариев Кирилов е работил в три направления – Второ управление на Държавна сигурност, военното разузнаване и Първо главно управление на Държавна сигурност.

Кръстьо Илиев Петков е бил секретен сътрудник на военното разузнаване. Севдалин Димитров Атанасов е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност в Бургас и Юнал Саид Лютфи, чието дело е четири тома, и журналистите успяхме до го видим, е бил секретен сътрудник на Държавна сигурност и на военното разузнаване.

Единствено от военното разузнаване са изпратили на комисията по досиетата хартиени разпечатки от микрофилмирани документи. На двама от шестимата сътрудници, които бяха оповестени – Севдалин Атанасов и Георги Белчев, са унищожени документи в периода 1990 – 1991 година, заедно с други архивни документи на Държавна сигурност.

Комисията по досиетата ще изпрати писма до народното събрание и президентството, за да предприеме следващите проверки по закона.

Евтим Костадинов отрече да е оказван политически натиск върху комисията. Списъкът ще бъде изпратен до Централната избирателна комисия, но по думите на Костадинов е въпрос на решение на всеки отделен кандидат дали ще се оттегли от изборната листа, а до 12 май партиите могат да ги заменят с нови кандидати.