Държавата загуби още една година в бездействие по отношение на опазването на недвижимото културно наследство, заяви арх. Петър Петров
Държавата загуби още една година в бездействие по отношение на опазването на недвижимото културно наследство.  Това заяви на пресконференция в БТА директорът на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) арх. Петър Петров.

"Без спешни действия веднага, сега, тази седмица, без конкретни решения и стъпки, тази година отново ще бъде пропусната, а най-вероятно и следващата. Защото подготовката на тези действия изисква няколко месеца работа. Имаме нужда от обществена и от експертна подкрепа, от съдействие и от натиск, за да спрем това унищожение, на което сме свидетели. Не е нужно да се появяваме по медиите, когато една къща се срути или когато една къща бъде съборена. По този начин губим не само средата, но и обществената стабилност", допълва Петров.

Пресконференцията на НИНКН бе на тема "Как държавата унищожава недвижимото културно наследство".

Увеличават заплатите на служителите в Националния институт за недвижимо културно наследство

"Всяка година губим около 400 недвижими културни ценности. Числата обаче не дават представа за истинския мащаб на загубата. И от научна, и от комерсиална гледна точка атмосферата, автентичната среда, в която са единичните обекти, е най-голямата ценност. Нея губим", каза по-рано днес пред БТА арх. Петров. По думите му законът защитава само обектите с окончателен статут, с граници и режими на опазване. В момента на тези три условия отговарят едва 480 обекта от 39 600 недвижими културни ценности. 

В момента в НИНКН има около 1100 преписки със заявление за даване на статут или за промяна на статут, съобщи Петров.

По думите му, за да бъде глобен нарушител, той трябва да има документирано и доказано деяние три пъти в рамките на една година. Самата процедура по създаване на комисии е толкова бавна, че това не може да се случи за една година, тоест на практика няма как да се наложи глоба, допълни той.

България става регионален център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа

Арх. Петров даде за пример Германия, в която за увреждането на недвижима културна ценност глобата е 200 хиляди евро, а за нейното разрушаване - половин милион евро. В някои страни се лежи и в затвора за такова нещо, в България виждате какво се случва, каза той. "Това е проблем на държава, която не иска да направи система на опазване на недвижимото си културно наследство. Системата е сбор от закони и институции, които съблюдават", обобщи той.
БТА