Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев
Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество Пламен Георгиев / БГНЕС
Шефът на комисията "Антикорупция": Изпълних първото обещание
97114
Шефът на комисията "Антикорупция": Изпълних първото обещание
  • Шефът на комисията "Антикорупция": Изпълних първото обещание
Председателят на комисията "Антикорупция" Пламен Георгиев смята, че е изпълнил първото си обещание, дадено при встъпването в длъжност. Това коментира той пред журналисти в парламента, след като депутатите попълниха състава на ръководения от него орган.
 
Избраха зам.-шеф и членове на Комисията за борба с корупцията

"Казах, че ще бъдат задържани хора с пари.
Мисля, че изпълних първото обещание, което дадох. Оттук нататък продължаваме по същия начин", увери шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. Той припомни, че сумата, с която е задържана кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, е най-голямата задържана от правораздавателните органи у нас.

Десислава Иванчева два пъти се срещала с Ваклин

Дали бъдещите акции ще са толкова показни
, както в случая с Иванчева, зависело къде ще бъдат задържани хората, обясни Георгиев. Ще се спазва законът, но ние нямаме правомощия нито по задържане, нито по извършване на процесуално-следствени действия, каза шефът на комисията "Антикорупция". "С оглед на това може би в бъдеще може да се обмисли промяна в закона, защото действително е най-нормалното и всички служби, които са подобни на нашата, имат право най-малкото да задържат лица. Ако ние имахме правото да задържаме лица, нямаше нужда да идват хора от МВР, които да съдействат, нямаше нужда да се прави такава огромна организация с толкова много хора, които да участват в тази акция", каза Георгиев по повод ареста на Иванчева.
 

Разкриха подробности около разследването за кмета на „Младост“

По повод предложението си той каза, че не биха се дублирали функции. Всяка служба, която разследва престъпност, има право да задържа, обясни той и допълни: "Искаме да имаме правото поне да задържаме, най-малкото защото разбирате ли какво се случи в тази акция - ние организирахме всичко, експлоатирахме СРС-тата, участвахме в цялото разследване по събиране на доказателства преди повдигане на обвиненията и в един момент вече дори не можехме да задържим Иванчева".