Шефът на дирекция „Нематериално културно наследство избран с манипулация?
Шефът на дирекция „Нематериално културно наследство избран с манипулация? / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Шефът на дирекция „Нематериално културно наследство" бил избран с манипулация?
70072
Шефът на дирекция „Нематериално културно наследство" бил избран с манипулация?
  • Шефът на дирекция „Нематериално културно наследство" бил избран с манипулация?

Директорът на дирекция „Нематериално културно наследство" към Министерството на културата е избран след манипулация на конкурса. Това заяви депутатът от ГЕРБ и член на парламентарната комисия по култура и медиите към Народното събрание Гинче Караминова по време на заседание на комисията.

Тя обяви, че преди два месеца е оставила в комисия плик с името на Венцислав Велев, за който по думите й е било предварително ясно, че ще спечели конкурса. Министърът на културата Петър Стоянович отговори, че Велев е бил най-достойният кандидат, като подчерта, че не е познавал, както Венцислав Велев, така и останалите участници в конкурса.

„Това е още едно доказателство, че в държавната администрация е излишно да се обявяват конкурси, тъй като предварително се знае кой ще бъде назначен", каза Караминова.

Според министър Стоянович изборът на Велев за поста му в министерството е заслужен, защото според него той има забележителни качества. Стоянович беше категоричен, че не е познавал предварително кандидатите в конкурса.

„Него самият до момента на неговия избор за директор даже не съм го познавал. При нас политическото ръководство не участва в подобни конкурси, именно за да осигурим достатъчна обективност на избора. На базата на неговия опит и в министерство в предишни години, и неговата образователна подготовка, мога да кажа, че за краткото време, в което работя с него като директор, имам забележително висока оценка за него", допълни Стоянович.

Министърът заяви, че ако някой от членовете на комисията има забележки за работата на министерството и провежданите от него конкурси, то той би застанал на тяхна страна в изясняването на казуса.