Шарков: Винаги има съпротива, когато се поиска сериозен контрол върху здравната система
Шарков: Винаги има съпротива, когато се поиска сериозен контрол върху здравната система / БГНЕС, архив

Спорът за пръстовия идентификатор, който се предвижда като вход за болници, е излишен. Лекарският съюз обаче го приема като формален повод да не подпише национален рамков договор в здравеопазването. Винаги има съпротива, когато се поиска сериозен контрол върху здравната система. Коментарът направи заместник-здравният министър д-р Ваньо Шарков, дни след като лекарите с мнозинство бламираха рамковия договор и отказаха да подкрепят идеите за реформи на ресорния министър Петър Москов. След като присъства на откриване на обновено Детско кардиологично отделение в Националната кардиологична болница, Шарков припомни, че си има правила, по които Надзорният съвет на Касата може да приеме настоящия рамков договор и без участието на лекарите.

НЗОК избра оферта за системата за пръстова идентификация

След като лекари, общински и частни болници, пациентски и неправителствени организации разкритикуваха новия рамков договор, от Здравното министерство излязоха с аргумента, че от него полза ще имат пациентите. Шарков информира, че още през 2007 година в Закона за здравното осигуряване е записано, че Здравната каса трябва да въведе уникален идентификатор, а как ще стане това, зависело само и единствено от институцията.

Коментарът заместник-министърът направи след откриването на модернизирано Детско кардиологично отделение в Националната кардиологична болница. Структурата е уникална за страната ни, информира директорът на болницата проф. Марио Станкев.

„Това е структура, където единствено могат да се преглеждат, диагностицират, лекуват деца със сърдечни заболявания и да бъдат оперирани, както по отворен метод, така и чрез интервенционални процедури със съвременни технологии. Тя покрива целия обем, който е необходим за страната на 100%, така че беше необходимо извършването на такова обновяване, както с апаратура, така и в чисто битов аспект. Нашето желание беше, но го и постигнахме, да разделим потоците между деца и възрастни, защото в едно приемно отделение не бива да има кърмачета и възрастни до 90 години. По този начин осигуряваме спокойствие на децата, за да бъдат на спокойствие с родителите си", каза проф. Станкев.

Лекарите категорично против пръстовият отпечатък да е вход за болниците

В модернизацията са инвестирани 1,2 млн. лв., като освен извършването на строителни дейности, е закупено и медицинско оборудване, подменени са и болнични легла.