Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) изпрати становище до служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и медиите, в което изрази своята подкрепа за решението на служебния кабинет „бялата рецепта“ да се изписва и на хартиен носител, и с електронно предписание.

От първи ноември трябваше да влезе в сила решение на бившия редовен кабинет за преминаване към 100% електронни рецепти, но служебното правителство позволи използването и на двата варианта. 

Българският лекарски съюз (БЛС) също подкрепи възможността лекарите да изписват лекарствени продукти и на хартия, и по електронен път. От БЛС заявиха, че във всички европейски държави, с изключение на Естония, съществуват и хартиената, и електронната рецепта.

БЛС: 90% от лекарите искат да има хартиена и електронна рецепта

От НСОПЛБ смятат, че наличието на само електронен вариант на т.нар. „бяла рецепта“ не гарантира интересите на българските пациенти, а ограничава правата на лекарите за упражняване на тяхната професия, което от своя страна води до ограничаване правата на пациентите.

Както БЛС, така и общопрактикуващите лекари са на мнение, че задължителен електронен вариант е нужен само за „зелените и жълти“ рецепти, които служат за отпускане на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества.
БТА