Само партията на Яне Янев подкрепя издигането на медиците за евродепутати
Само партията на Яне Янев подкрепя издигането на медиците за евродепутати / снимка: Sofia Photo Agency

Само партия "Ред, законност и справедливост" подкрепя инициативата за издигане на медиците ни в Либия като кандидати за евродепутати. Това стана ясно на пресконференция на инициативния комитет "Българските медици в Либия - евродепутати".

От комитета са изпратили писма до 8 партии, от които 7 парламентарно представени. В тях се призовава партиите да включат медиците ни на челните места в своите листи, за предстоящия евровот на 20 май. Отговори са получени само от две партии - БСП и "Ред законност и справедливост".

От БСП са отговорили, че "Този отчаян порив, за съжаление, не може да бъде осъществен предвид установените правила и норми за формиране на Европейски парламент, които не дават възможност в него да членуват граждани, които поне 2 години не са живели постоянно в страна - член на ЕС".

От "Ред, законност и справедливост" са написали своя отговор, че подкрепят идеята и ще включат медиците в своята листа, което вчера беше обявено и от лидера на партията Яне Янев.

Адвокат Владимир Шейтанов изрази надежда, че други партии ще застанат зад идеята. Представителите на Комитета заявиха, че имат съгласието

на медиците да бъдат издигнати като кандидати за евродепутати.

Медиците са подписали в писмо, заверено от българския консул в Триполи, съгласие да се кандидатират, казаха от Комитета. Те са направили проучване сред 1400 души. Данните от проучването показват, че 58,5 на сто от запитаните ще подкрепят сестрите на евровота. За инициативата още не са разбрали 23,2 на сто от анкетираните, а 18,3 процента са против идеята.