Сайт преброи 880 дупки във Варна, наградиха го два пъти
Сайт преброи 880 дупки във Варна, наградиха го два пъти / снимка: via-stat.info/

Авторът на сайт за уличните дупки във Варна получи две награди от Седмото национално състезание по уебразработване WEBLOZ. Проектът на деветокласника от МГ „Д-р Петър Берон”-Варна Христо Стайков е класиран на втора позиция в раздел „Уеб приложение” и на трето в „Уеб продукт”.

Темата на разработката му е „Визуализация и анализ на състоянието на пътя”, сайтът www.via-stat.info представя карта с 880 улични дупки във Варна, дупките са класифицирани от 1 до 8 степен според големината им. Проектът може да се използва от шофьори за избиране на най-спокоен маршрут и от общината за определяне на приоритет на ремонт на пътната настилка, уточнява в резюмето си авторът.

В състезанието WEBLOZ участваха 47 проекта, изработени от 68 ученика от 5-ти до 12-ти от 29 населени места в България.

Надпреварата, организирана от фондация „Технология за младите” и община Лозница, бе в три раздела, в два от които има по две възрастови групи. 11-годишен компютърен спец бе най-малкият награден в състезанието. Победителите обяви авторът на идеята за провеждане на подобно състезание Тихомил Кулев.

Класираните на призовите места ползват преференции при кандидатстване в Русенския университет, могат да изберат и стипендии от Международния колеж в Добрич.