/ ThinkStock/Getty Images
По повод днешния Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител редица кръводарителски инициативи ще се проведат в страната до края на месеца, съобщиха от Министерството на здравеопазването. 

На тържествена церемония в аулата на Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) от 12:00 часа днес ще бъдат отличени 15 организации и личности със специален принос за кръводаряването у нас. Събитието се организира от НЦТХ съвместно с Българския Червен кръст. 

Общо 73 предприятия, търговски дружества, неправителствени организации, лечебни и учебни заведения ще получат благодарствени грамоти от екипа на центъра за проявената съпричастност, активното участие и принос в насърчаването на доброволното кръводаряване у нас. 

14 юни - Световен ден на кръводарителя

В рамките на Световния ден всяка година в над 192 държави се организират различни събития, с които не само се оказва подкрепа на кръводарителите, но се и насърчават хиляди хора да се присъединят към благородната кауза на доброволното кръводаряване. В България първата акция за безвъзмездно даряване на кръв се провежда през 50-те години на миналия век. 

Всеки, който желае, може да дари кръв в съответния център по трансфузионна хематология в страната. През почивните дни в София стационарните екипи в НЦТХ работят от 09:00 до 15:30 часа. 
БТА