зима
зима / ThinkStock/Getty Images
Днес ще има значителна облачност с превалявания от дъжд, на повече места в източната половина на страната. В следобедните часове облачността над югозападните райони временно ще се разкъса. Югозападният вятър ще отслабне, по-късно през деня ще се ориентира от северозапад и с него ще прониква студен въздух.

Температурите ще се понижат. Минималните ще са между 1° и 6°, в югоизточните райони и по Черноморието до 8°-10°, максималните между 7° и 12°.

Атмосферното налягане слабо ще се повиши, но ще остане по-ниско от средното за декември.

Над Черноморието ще е облачно и дъждовно. Вятърът ще отслабне до умерен от юг-югозапад. Максималните температури ще са 11°-13°. Температурата на морската вода е 9°-10°. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.

зима
ThinkStock/Getty Images

В планините ще е облачно, с валежи от сняг. Вятърът ще отслабне до умерен от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 2°, на 2000 метра около минус 4°.

зима времето
ThinkStock/Getty Images

Остава слънчево и топло до Нова година

През нощта срещу събота валежите ще спират и в събота само в югоизточните райони все още ще превалява дъжд. Над западната половина от страната преди обяд облачността ще се разкъса и ще намалее до слънчево, но след това ще се появи висока и средна облачност. Над източната - преди обяд облачността ще е значителна, впоследствие ще намалее. Ще е ветровито, застудяването ще продължи.

Каква зима ни очаква според дългосрочните прогнози?

И в неделя вятърът ще се запази, но дневните температури ще започнат да се повишават. От запад на изток ще има временни увеличения на облачността, без валежи. До вечерта вятърът чувствително ще отслабне. В новогодишната нощ ще бъде предимно ясно, с температури към полунощ от около 1-2° до 7-8°. Новата година ще започне с предимно слънчево и почти тихо време, по-късно ще се появи югозападен вятър. Затоплянето ще продължи.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg