Румен Радев подхвана състава на служебния кабинет
Румен Радев подхвана състава на служебния кабинет / БГНЕС

Консултациите за служебния кабинет започнаха още в първия работен ден на президента Румен Радев, а от "Дондуков"2 признават, че се очаква и тревожна нощ.

За всеки министерски пост имало по два-три варианта, а изборът щял да е прецизен, пише "Труд". Освен това бъдещите министри щели да бъдат проверени и за чисто минало. Румен Радев обеща в служебния кабинет да няма агенти на ДС.

Особено важен в този кабинет е вътрешният министър, от когото се очаква да осигури реда и да не допусне купуване на гласове и фалшификации.

Президентът Румен Радев с първи назначения

Спряганият за възможен кандидат Красимир Петров, който е бивш шеф на баретите, категорично отрече да са водени разговори с него. Бившият шеф на ГДБОП Кирил Радев, чието име също се завъртя, обяви, че няма да коментира. Третият възможен претендент е бившият шеф на РДВР-Пловдив Пламен Узунов.

Няколко имена се завъртяха за второто силово министерство - на отбраната, но към днешна дата фаворит за поста се оказа възпитаникът на шуменското военно училище ген. Стефан Янев.

В периода 1998-2000 г. Янев бе офицер за анализ към Департамента по планиране и програмиране на Групата за координиране на ПЗМ в Белгия и началник на департамент "Tрансформации” в Центъра на НАTО за борба c тероризма. След това бе шеф на две дирекции в Министерството на отбраната - по отбранителна политика и по сигурност и отбрана.

Румен Радев разпуска НС, ще назначи служебен кабинет в най-кратък срок

В здравното ведомство ще влезе зам.-министърът от правителството на Иван Костов Илко Семерджиев. Той има опит от две други служебни правителства - на Любен Беров и на Стефан Софиянски. Беше и шеф на Здравната каса.

Разговори за министър на образованието са водени с шефа на общинския съвет в Русе проф. Христо Белоев. Доскоро той бе ректор на Русенския университет "Ангел Кънчев", а от 2014 г. е и член-кореспондент на БАН.

За енергийното министерство най-голямо одобрение сред претендентите получил Жаклен Коен, който от 2014 г. до началото на миналата година бе шеф на държавната мегакомпания БЕХ. Към настоящия момент той е шеф на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй". На въпрос на изданието ще поеме ли временно енергийното министерство, Коен отговори: "Нямам коментар по въпроса, благодаря ви".

Президентът Румен Радев встъпи в длъжност (СНИМКИ/ВИДЕО)

Най-труден се оказва изборът на служебен министър-председател. Проф. Огнян Герджиков, който допреди десетина дни се смяташе сигурен за поста, отпадна от играта. Вестникът посочва, цитирайки свои източници, че проф. Боян Дуранкев от УНСС, който помагаше на ген. Радев по време на кандидатпрезидентската кампания, отказал.

Очаква се най-късно до сряда да бъде окончателно утвърден съставът на служебното правителство.