Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Екипът на президента представи първата част от стратегията си за развитието на страната
Президентът Румен Радев отново поощри протестиращите, като ги похвали, че благодарение на тях сме се върнали в началото на промените отпреди 30 години. И даде старта на нов стратегически документ за развитието на държавата.

"Българите излязоха от хипнозата на пропагандата. Върнахме стрелките в началото на Прехода", констатира президентът Румен Радев, който събра на кафе Стратегическия си съвет, за да представи визията си за развитието на страната.

"Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят", отправи поредна атака към Бойко Борисов президентът и добави, че статистиката, с която се хвали премиерът, не отговаря на действителността.

Румен Радев констатира, че днес вече "без страх звучи истината за превзетата държава, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията". Президентът аргументира нуждата от новата стратегия за държавата с довода, че българите си задават все по-често въпроса какво да правим оттук-нататък, "за да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа". По думите му порочната система в държавата, която се управлявала авторитарно и с пропаганда, е довела страната до днешната дълбока криза.

Стратегията на президентския екип за развитието на държавата ще бъде представена на три етапа, като днес бе представен първият - анализ на състоянието в страната. Промотира го ръководителят на Стратегическия съвет към президента - проф. Александър Маринов. 

Идентифициране на причините да стигнем дотук и формулиране на политически решения и условията за тяхната реализация, са следващите два етапа, които ще бъдат представяни от проф. Александър Маринов. Той заяви, че тяхно проучване е показало, че над 90% от българите си нямат представа, че имаме Национална програма за развитие "България 2020", а същевременно по нея към днешна дата са били похарчени десетки милиарди по нея. И заключи, че всички добри пожелания в програмата, които е трябвало вече да са факт през 2020, като повишен жизнен стандарт, конкурентна икономика и образование, достъпно и качествено здравеопазване, са останали само на ниво запис в документа.
 

Румен Радев
БГНЕС



"Изразходван е най-ценният капитал - доверието на обществото. Според визията в този документ към днешна дата България би трябвало да е държава с конкурентноспособна икономика и реализация на личността с балансиран икономически растеж. Как мислите - дали това е страната, в която живеем днес?", попита той. Маринов анонсира, че президентският екип отваря платформа, в която хората да предлагат решенията си, защото документът щял да бъде отворен.

На събитието присъстваха членовете на Стратегическия съвет на Радев заедно с неговите секретари и съветници, сред които и разобличения за участие в саботажа на метрото Еленко Божков.
 

Еленко Божков
БГНЕС