Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
В Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив президентът Румен Радев обяви началото на петнайсетото издание на благотворителната инициатива "Българската Коледа" за 2017/2018 година.

Тя се прави от 2003 г. по инициатива на президентската институция. На събитието присъстваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, областният управител на Пловдив Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, представители на РЗИ и РЗИОК, деца, подпомогнати от "Българската Коледа".

Забъркаха името на инициативата „Българската Коледа” в опит за измама

Избрах да го направим тук, защото УБ "Св. Георги" в Пловдив е едно от водещите лечебни заведения в страната с над вековна история, каза в приветствието си държавният глава. Тази болница се гордее със своите водещи специалисти в различните области на здравеопазването и мисля, че точно тук, където годишно се полагат грижи за хиляди български деца, нашият призив ще бъде по-силен и по-истински, допълни президентът Радев.

Медицинска апаратура получи неонатологично отделение от „Българската Коледа”

По думите му "Българската Коледа" не е просто дарителска кампания, а нещо по-голямо - "дава ни вярата и усещането, че живеем в цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности и споява различни социални слоеве". Кампанията, допълни Радев, инвестира в нашия най-голям капитал - здравето на децата и е израз на надежда за бъдещото ни като нация и като държава. "Българската Коледа", допълни държавният глава, "успява да обедини хора с различни професии, социално положение, образование около една обществено значима кауза. Зад нея, допълни той, стоят хиляди българи, но успехът на една дарителска инициатива и най-вече доверието в нея зависят основно от хората, което са в края на процеса, а това сте вие - лекарите, каза още президентът.

Варненска болница с дарение от "Българската Коледа"

Президентът обяви, че през миналия сезон кампанията е разполагала с 2 650 000 лева. 747 деца са получили подкрепа на обща стойност 700 000 лева, които са усвоени за диагностика, лечение и последваща рехабилитация. 30 лечебни заведения в страната са получили техника и апаратура в размер общо на 1 800 000 лева, с която по думите на Радев могат да прилагат съвременните методи за лечение. Президентът изрази увереност, че 15-то издание на "Българската Коледа" ще привлече отново хиляди българи, които ще застанат зад тази нея с идеята да помогнат на децата.
 
БТА