Роми под строй припознават децата си в бургаски квартал, иначе им спират детските
Роми под строй припознават децата си в бургаски квартал, иначе им спират детските / Sofia Photo Agency, архив
Роми под строй припознават децата си в бургаски квартал, иначе спират детските
92122
Роми под строй припознават децата си в бургаски квартал, иначе спират детските
  • Роми под строй припознават децата си в бургаски квартал, иначе спират детските

Ромски жени под строй декларират съпрузите си, бащи масово припознават накуп по 4-5 деца и дори се редят на опашка да сключват граждански бракове. Това необичайно явление наблюдават жителите на бургаския квартал „Горно Езерово". Причината - кметицата на квартала Иванка Георгиева на терен намери начин как да се справи с проблема с източването на държавната хазна от т.нар. самотно живеещи ромски майки под формата на социални помощи.

"Амалипе": Ромските стипендии ще са за отличници

Докато институциите кършат ръце как да справят с източването на публични средства от ромските малцинства, в бургаския квартал „Горно Езерово" пилотно бе въведена нова социална система - помощи получават само тези семейства, чиито деца са припознати от родителите си.

Целта е да се спрат злоупотребите и парите да стигат до тези, които наистина имат нужда.

Мерките бяха въведени, след като в квартала масово жени от ромски произход, които живеят на съпружески начала с мъжете си, имат по няколко деца, но се обявяват за самотни майки и получават стотици левове за това.

Идеята успешно реализира Иванка Георгиева, главен специалист в териториалната дирекция, в чиито правомощия са осъществяване на административен контрол в „Горно Езерово".

Каква промяна приеха за изплащането на социални помощи?

Местната власт, заедно със социалните служби, вече извършват внезапни проверки по адреси и ако се установи, че т.нар. самотни майки лъжат, започва процедура за спиране на помощите.

Сега заради опасността да загубят социалните си придобивки в "Горно Езерово" има наплив за бащинство. Само миналата седмица петима бащи са припознали децата си. Най-възрастният сред тях е Тодор Иванов - на 45 години, който сега е припознал общо пет от шестте си отрочета. Последното отдавна е навършило пълнолетие.

В квартала вече се наблюдава и друг феномен - един през друг представители на общността сключват официални бракове. Причината - масово заминават на гурбет в Германия, а там дори и да не работят, получават социални помощи и при раждане на деца си докарват по 800-1000 евро на месец.