/ БТА
Без рокади няма как да обезпечим добрата организиация и добрия контрол в някои районни полицейски управления. Това каза на брифинг вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Хората, които ще сменим не са оказвали полицейски чадър, но не са осъществили достатъчен контрол
, не са създали необходимата организация на работа, за да не се стига до случая "Семерджиев", случая с катастрофата на Околовръстното и други фрапантни случаи от последните седмици, обясни Демерджиев.

Повод за рокадите са многобройните проверки, извършени през предходните дни, подчерта Демерджиев и обяви, че линията на политически назначения не трябва да продължава в МВР.

Рокади има във Второ, Трето, Четвърто, Пето, Шесто, Седмо и Осмо РУ при СДВР.

Във Второ РУ при СДВР Венелин Станков ще бъде сменен от Иван Дойчев, разузнавач, втори сектор от противодействие на криминалната престъпност;
В Трето РУ Александър Александров ще бъде сменен от Ивайло Величков от Икономическа полиция СДВР;
В Четвърто РПУ Румен Костадинов ще бъде сменен от Кристиан Тонев от 1 РУ на МВР;
В Пето РУ на МВР на мястото на Мариета Иванова ще бъде назначен Пламен Максимов, началник на 5 сектор в отдел "Противодействие на криминалата престъпност” при СДВР;
В Шесто РУ на МВР на мястото на Делян Гешев ще бъде назначен Пламен Колев, зам.-началник на Отдел "Охранителна полиция";
В Седмо РПУ на мястото на Ани Петрова ще бъде преназначен Радостин Ангелов;
В столичното Осмо РПУ на мястото на Валери Симеонов ще бъде назначен Светослав Стойков.

На служителите, които освобождават позициите на ръководители на тези районни управления, ще бъде предложена работа в други структури на МВР съобразно техните професионални качества и възможности, които ще бъдат преценени от ръководството, каза още служебният министър.

Проблемът е, че тези хора са добри професионалисти, но нямат нужните ръководни качества, за да упражнят контрол на служителите си, добави министърът.

Когато говорим за политици, винаги става въпрос за корупция, посочи още Демерджиев.

В ОД на МВР Пловдив началникът Димитър Балев ще бъде преназначен. На негово място ще бъде назначен заместник-директора на директорията до сега. Мотивите са му изцяло лични и по негова молба, съобщи още Демерджиев.

Друг обаче е случаят в ОД на МВР Кюстендил, където също ще бъде сменено ръководството. Досегашният зам.-директор ще поеме кюстендилската полиция.
Старши комисар Светослав Григоров си позволи грубо да наруши правилата за срещи с политически лица и разписаният ред за тях, позволи си да ме излъже директно в очите, заяви Демерджиев и съобщи, че в предизборно време комисар Григоров се е срещал с представители на ГЕРБ, по думите му, достатъчно високопоставени. Тези срещи не са забранени, но има ясно описан ред как трябва да стават, за да има прозрачност и яснота.

Във връзка със случая „Семерджиев“, по който започнаха вътрешни проверки на служители в МВР, министър Демерджиев каза, че все още не са приключили дисциплинарните производства по отношение на над 40 полицаи. „Очаквайте наказания, съобразно тежестта на нарушенията“, допълни той.

Той съобщи още, че от януари 2023 г. ще се изследват за алкохол и наркотици всички служители на МВР, а не само тези, които шофират автомобили.