Бившият шеф на КАТ-София Тенчо Тенев коментира пред NOVA  думите на служебния МВР министър Иван Демерджиев от вчера и отговори на обвиненията, че като началник не е оказал достатъчен контрол над служителите си по случая „Семерджиев”.

По думите му Георги Семерджиев, обвинен за жестоката катастрофа в София, при която загинаха две млади жени, е бил спиран два пъти за нарушения от служители на Пътна полиция за периода от 2014 до 2019 година. И в двата случая материалите са предадени на прокуратурата, заяви Тенев.

Вчера министър Демерджиев заяви, че стартират спешни рокади в МВР на ниво ръководители и част от тях ще се случат много скоро. От думите му стана ясно, че трима ръководители на районни управления и един бивш шеф на Сектор КАТ към СДВР са замесени в разследването за осигуряването на "чадър" над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две млади жени. "Бившият шеф на КАТ е Тенчо Тенев", посочи Демерджиев и беше категоричен, че конкретната причина за освобождаването му не е случаят „Семерджиев”.

„Той навърши пенсионна възраст. В случая с доклада за това, че той не е упражнил достатъчен контрол, излезе само преди няколко дни. Подчертавам, че става дума за служители на ръководни постове, които не са упражнили достатъчен контрол, а не са подпомагали пряко Семерджиев или други подобни на него. Става дума за 10 души на ръководни постове”, посочи Демерджиев.

"МВР е йерархична структура, в която на различни нива се контролира работата на служителите. Когато има такъв проблем, има преки началници, които отговарят за действията на тези служители. Затова не съм съгласен с изявленията на вътрешния министър", отговори Тенчо Тенев. 

Бившият началник на КАТ-София даде и подробности за случаите, в които Семерджиев е залавян от служители на "Пътна полиция". 

"От 2011 до 2013 година Семерджиев е спиран много пъти от служители на Пътна полиция да кара автомобил без книжка. Защо тогава – в този период, не му е предявено обвинение и материалите не са изпратени в прокуратурата. Попитайте министъра кой е бил началник на отдел „Пътна полиция”. Не съм бил аз. От  2014 до 2019 година началник на този отдел бях аз. През 2014 година изпратихме материали на прокуратурата. Наши служители са му писали актове за шофиране без книжка. През 2016 година също има изпратени материали на обвинението за същите провинения”, посочи бившият шеф на КАТ-София. 

От 2019 до 2021 година Тенев не е бил началник на отдел „Пътна полиция”.

„Дойдох начело през октомври 2021 година. Ретроспекцията на случая е, че наши служители са спирали в този период Семерджиев, но той е показал свидетелство за управление от Швейцария. Свидетелството се вижда валидно на пътя със съответните стикери. Става въпрос за последното спиране, малко преди инцидента на булевард „Черни връх”. Колеги от 7-мо РУ подават сигнал със стоп палка, водачът не спира, започва преследване. След като го спират е извикан патрул на „Пътна полиция”, който да го тества за алкохол и наркотици, защото колегите разполагат с уреди за извършването на тази проверка”, обясни Тенев.

„Когато колегите отиват на място, той показва документи за управление от Швейцарската конфедерация. При изпробване за алкохол и наркотици той се оказва с положителен тест за наркотици. За алкохол не. Когато колегите започват да оформят документите за нарушението – водачът отива до автомобила си, след което бяга”, допълни бившият шеф на КАТ-София.

По думите му неговите служители в рапорта са посочили, че са посъветвали полицаите от 7-мо РУ да поставят на Семерджиев белезници, за да „не стане някакъв фал”.

„След това започват да пиша докладна записка, но виждат че настава суматоха. Виждат, че водачът се качва в автомобила и побягва в неизвестна посока. Колегите от 7-мо РУ са тръгнали да го гонят, но не са го хванали. Не мога да кажа защо не са му сложени белезници. Чел съм само докладната на моите служители. На място е имало 5-6 души. Двама служители на „Пътна полиция” и още 4-5 колеги от 7-мо РУ. Два автопатруала мисля че са били. Не обвинявам колегите. Нещо се е случило”, категоричен е Тенев.  

В края на септември стана ясно, че най-дългогодишният началник на „Пътна полиция“ в София се пенсионира. По време на кариерата си в МВР Тенев беше шеф на КАТ-София, а след това беше преместен като началник на "Охранителна полиция"-Асеновград. 

По времето на Цветан Цветанов, Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната "Пътна полиция" и след години съдебни битки осъди министерството. Той беше върнат на работа като директор през 2014 г. През май тази година Тенев беше арестуван в Районно управление-Асеновград, където работи като началник на Охранителна полиция. Прокуратурата го обвини за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси. Впоследствие бе освободен под парична гаранция, а по-късно отново назначен за директор на столичната „Пътна полиция“. 

По темата със Семерджиев и полицайката Симона Радева, Тенев коментира: „Недопустимо е служителите на реда да си правят корекции по тялото, тъй като полицаите са олицетворение на закона. Щом една полицайка си позволява да си сложи хиалурон в устните, представете си оттам нагоре кой какво слага - началници и др.” 
nova.bg