Георги Семерджиев, обвинен за тежката катастрофа през юли на столичния бул. "Черни връх", при която загинаха две млади жени, е карал със 166 км/ч в нощта на инцидента. Той е минал и на червено. Това показва експертиза, направена във връзка с разследването, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

При разследването на случая са разпитани близо 70 човека. Чакат се още четири експертизи.

Още разкрития по скандалния случай „Семерджиев“ (ВИДЕО)

До момента Семерджиев има пет обвинения - държане на наркотици, управление на превозно средство след употреба на наркотици, причиняване на смърт на две лица, като е управлявал автомобил без книжка, използване на фалшиви номера на автомобила и фалшива швейцарска книжка. Последното е установено със специална експертиза, каза Милева.

Прокуратурата е установила, че полицай е помогнал на Семерджиев да се снабди със стълба и да се качи в дома си, тъй като е изгубил ключовете си.

Уволняват и наказват десетки полицаи от КАТ-София заради чадър над Семерджиев

Няколко дни след инцидента прокуратурата повдигна обвинение на Георги Семерджиев за предишно провинение. В кръвта му на 10 юни са били намерени амфетамин и метаамфетамин, каза тогава заместник градският прокурор Христо Кръстев. Тогава Семерджиев е избягал, след като е тестван с дрегер, който е показал и наличие на алкохол.

Подробен доклад след инцидента показа стряскащи данни, каза пред медиите служебният вътрешен министър Иван Демерджиев вчера. 40 души в МВР са нарушили задълженията си или не са изпълнявали това, което трябва по закон, каза министърът.  За полицай Симона Радева има доста данни и тя подлежи на уволнение. Става дума за несъвместими действия от нейна страна. Тя е помогнала на Семерджиев да избегне наказания, посочи Демерджиев.

Градската прокуратура в София вече започна разследване и по това направление. То е за търговия с влияние и престъпление по служба срещу служители на МВР. По това дело няма представени материали за 40-те униформени служители, оповестени от МВР, каза Милева.

Отделно от това прокуратурата работи и по линия на покровителстване, посочи още говорителят на главния прокурор.
БТА