Стартират спешни рокади в МВР на ниво ръководители и част от тях ще се случат много скоро, това гарантира пред медиите служебният МВР министър Иван Демерджиев. От думите му стана ясно, че трима ръководители на районни управления и един бивш шеф на Сектор КАТ към СДВР са замесени в разследването за осигуряването на "чадър" над Георги Семерджиев, причинил жестоката катастрофа на бул. "Черни връх" в София, при която загинаха две млади жени. 

"Бившият шеф на КАТ е Тенчо Тенев", посочи Демерджиев и беше категоричен, че конкретната причина за освобождаването му не е случаят „Семерджиев”.

„Той навърши пенсионна възраст. В случая с доклада за това, че той не е упражнил достатъчен контрол излезе само преди няколко дни. Подчертавам, че става дума за служители на ръководни постове, които не са упражнили достатъчен контрол, а не са подпомагали пряко Семерджиев или други подобни на него. Става дума за 10 души на ръководни постове”, посочи Демерджиев.

„Не може 40 служители да са помагали под една или друга форма на едно лице и да няма ръководител, който да не е отговорен. Установи се, че не е имало достатъчен контрол”, подчерта министърът.

„Ръководството ще бъде сменено там, където не е показало, че може да оказват качествен контрол над служителите си. Става въпрос за областни дирекции и районни управления”. И допълни: „За момента нямам основание да сменям хора в главните дирекции. Там, където имаше необходимост, това беше направено спешно. Ако възникне необходимост – няма да се поколебая”, допълни той.

В края на септември стана ясно, че най-дългогодишният началник на „Пътна полиция“ в София се пенсионира. По време на кариерата си в МВР Тенев беше шеф на КАТ-София, а след това беше преместен като началник на "Охранителна полиция"-Асеновград. 

По времето на Цветан Цветанов, Тенев беше освободен от поста заместник-шеф на столичната "Пътна полиция" и след години съдебни битки осъди министерството. Той беше върнат на работа като директор през 2014 г. През май тази година Тенев беше арестуван в Районно управление-Асеновград, където работи като началник на Охранителна полиция. Прокуратурата го обвини за престъпление по служба и незаконно държане на боеприпаси. Впоследствие бе освободен под парична гаранция, а по-късно отново назначен за директор на столичната „Пътна полиция“. 

По темата със Семерджиев и полицайката Симона Радева, Тенев коментира: „Недопустимо е служителите на реда да си правят корекции по тялото, тъй като полицаите са олицетворение на закона. Щом една полицайка си позволява да си сложи хиалурон в устните, представете си оттам нагоре кой какво слага - началници и др.”