Рискът за злоупотреби с еврофондове в България не намалява
Рискът за злоупотреби с еврофондове в България не намалява / снимкa: Sofia Photo Agency

Намесите на политическо ниво при управлението на еврофондовете в България в миналото и липсата на мерки за намаляване на този риск показват, че подобна практика все още е възможна. Това заявява европейският комисар по разширяването Оли Рен в отговор на писмено запитване, внесено от българския евродепутат от групата на Партията на европейските социалисти Илияна Йотова. Запитването е направено на 4 декември м.г. и в него се е настоявало за допълнително аргументиране по изявления на Рен, направени десетина дни по-рано пред български медии.

„Българските власти все още не са признали изрично риска от политическа намеса в процедурата за възлагане на поръчки, особено по отношение на възлагането на договори на някои дружества или бенефициенти въз основа на лични или партийни политически интереси. Потвърдила се е и политическата намеса при управлението на еврофондовете в България, което властите не искат да признаят”, се посочва в отговора.

В България рискът е още по-голям поради факта, че програмните ръководители, отговорни за одобряването на всеки отделен договор и плащането, са и са били на политическо ниво. Тъй като българските власти не установиха този риск в своята стратегия за наблюдение на фондовете, не бяха и предприети конкретни мерки за намаляване на риска. Тъй като разследвания на нередности и измами показват, че в миналото е имало подобна намеса от политическо ниво, липсата на мерки за намаляване на този риск не е в състояние да ни убеди, че подобна намеса вече е невъзможна”, се казва още в отговора на Оли Рен.

В коментар на полученият отговор Илияна Йотова заяви, че не е удовлетворена от предоставените уточнения и ще използва правото си на втори парламентарен въпрос, за да получи допълнителни аргументи и факти от еврокомисаря Оли Рен, съобщи пресслужбата на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент.