Близо половината българи не могат да си позволят нормална храна. Това сочи изследване на Евростат за целия Евросъюз. У нас е регистриран най-големият дял на хора в риск от бедност.

НОИ: След увеличението на пенсиите с 12% пенсионерите под прага на бедност намаляват наполовина

Според Евростат 44,6% от българите не могат да си позволят месо, риба и зеленчуци с високо съдържание на протеини през ден. След нас са Румъния с 43% и Словакия с малко над 40, предаде NOVA.

Най-малко са бедните в Ирлания – 5%, следвана от Люксембург и Кипър.

NOVA

От 2021 г. до 2022 г. ЕС е обеднял, сочи статистиката. Хората, изложени на риск от бедност са се увеличили от 17,5 до 19,7%.

Пенка Маринова от Горна Оряховица е работила дълги години в железниците, но е съкратена 7 години по-рано и затова получава минимална пенсия. На 74-годишната жена й е невъзможно да си купува често месо. 

„Не можеш да си позволиш три пъти най-малко, в седмицата да имаш основна храна - месо, риба, кайма. Толкова е скъпо всичко”, каза Пенка Маринова, пенсионер.

Затова пенсионерката се записва на социален патронаж, който осигурява 3 хранения на ден, като в менюто задължително присъстват изброените протеини. „Просто, не бих могла тези храни, които ги дават тук да си приготвя, а и да се издържам за месеца”, сподели още тя.

Минималната пенсия на жената трудно покрива разходи за ток, вода и лекарства. За храната се грижи общинския патронаж, като месечната такса е символична.

Минималният пакет е 60 лв. – супа, основно ястие и десерт, като всеки ден, минимум едно ястие е с месо”, каза Силвия Маркова, управител на домашен социален патронаж.

Това, че все повече българи не могат да си позволят поне веднъж седмично месо, говори и статистиката в този социален патронаж.

NOVA

Капацитетът ни е 370 лица. В моментът храним 400. Имаме и 200 чакащи. Ние сме услуга, която всяка община решава дали да предостави. За съжаление има общини без такава услуга, има и общини, където съществува само на документи”, заяви Маркова.

А Пенка Маринова остава записана за патронажа, защото не вижда в близко бъдеще статистиката на Евростат да се промени, тоест да може с пенсията си да си купи поне веднъж седмично месо.

„Няма да можем да…окрякаме, просташки казано. Трудно е! Все по-трудно става”, каза Маринова.

NOVA