Линията на бедност за България е 525.92 лева
През 2022 г. 43.5% от децата с материални лишения живеят и в риск от бедност, съобщиха от НСИ. 

В изследването „Статистика на доходите и условията на живот“ от 2013 г. се събират данни за материалните лишения на децата в домакинството (на възраст между 1 и 15 години). През 2022 г. относителният дял на децата с материални лишения (лишени от поне един от 13 показателя) е 32.8%, а за 2.5% от децата нито една потребност не може да бъде удовлетворена поради финансови причини.

Близо една трета от децата (27.4%) не могат да си позволят почивка извън дома поне една седмица в годината (вкл. празници със семейството, гостуване при роднини, приятели, организирана почивка от училището и т.н.); екипировка за игри навън (колело, ролери, кънки и др.) - 24.8%, и редовни занимания с плуване, свирене на музикален инструмент, участие в младежки организации и др. - 21.5%.

Столичният общински съвет ще гласува програма за предотвратяване изоставянето на деца

Линията на бедност общо за страната e 525.92 лв. средномесечно на лице от домакинство. 

При този размер на линията под прага на бедност са били 1 571.9 хил. лица, или 22.9% от населението на страната.

В сравнение с предходната година размерът на линията на бедност нараства с 4.3%, а относителният дял на бедното население нараства с 0.8 процентни пункта 

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2022 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери (обезщетения, социални и семейни помощи и добавки), равнището на бедност се повишава от 22.9 до 30.3%, или със 7.4 процентни пункта.

Съответно при изключване на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 44.2%, или с 21.3 процентни пункта.

Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участието им на пазара на труда. За зелия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица (56.9% за 2022 г.), като рискът от бедност при безработните мъже е с 3.3 процентни пункта по-висок в сравнение с безработните жени.

Парламентът прие социалните помощи да се определят според линията на бедност

През 2022 г. делът на бедните сред заетите лица във възрастовата група 18 - 64 години остава непроменен спрямо предходната година - 10.0%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително три пъти по-висок от този при работещите на пълно работно време (табл. 2). Същевременно рискът от бедност сред работещите жени е с 3.2 процентни пункта по-нисък от този при мъжете.

Образователното равнище оказва съществено влияние върху риска от бедност при заетите лица. Най-висок е относителният дял на работещите бедни с начално и без образование - 68.5%. С нарастване на образователното равнище относителният дял на бедните сред работещите намалява два пъти за лицата с основно образование и над седем пъти за лицата със средно образование. Делът на работещите бедни с висше образование е най-нисък - 3.2%.