РИОСВ глоби Владо Въргала за нерегламентирани снимки в защитена територия
РИОСВ глоби Владо Въргала за нерегламентирани снимки в защитена територия / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Експерти на РИОСВ-Плевен извършиха проверка на защитена територия - природна забележителност Карлуковски карстов комплекс с пещерите Темната дупка, Проходна, Свирчовица, Банковица и Хайдушката дупка". Проверката е извършена на 15 февруари 2014 г. след подадени сигнали. Единият от тях е за снимки на филм в пещера "Проходна", а вторият за строителни дейности в пещера "Свирчовица".

При проверката е установено, че в пещерите "Проходна" и "Свирчовица" са изградени временни декори, във връзка със заснемане на сцени от филм като в пещера "Свирчовица" по време на проверката се е осъществявала снимачна дейност.

Извършваната снимачната дейност в природната забележителност не е съгласувана с РИОСВ-Плевен съгласно реда, определен в Закона за защитените територии. Според този закон едноличен търговец или юридическо лице, което осъществява дейност в защитена територия без разрешение или съгласуване предвидено в него, се наказва с глоба от 1000 до 10 000 лв.

Нарушителят е "Си Енд Ар Продакшън" ДЗЗД, представлявано от Владислав Карамфилов Димитров - Въргала. Съставен е акт за установяване на административно нарушение по Закона за защитените територии. Дадени са предписания за премахване на декорите, за което ще бъде осъществен последващ контрол от страна на РИОСВ - Плевен.

Други новини от Пловдив