Решават за мярката на Иван Евстатиев при закрити врата в Пловдив
Решават за мярката на Иван Евстатиев при закрити врата в Пловдив / БГНЕС, архив

Днес в Пловдив състав на Окръжен съд гледа мярката за неотклонение на Иван Евстатиев. Бившият кмет на Стрелча е обвинен в изнасилване на 16-годишно момиче.

Днешното обжалване е второ в Пловдив, наложило се заради самоотвод на съдиите от Пазарджишкия окръжен съд. В момента Евстатиев е в ареста, но предишните две седмици прекара в болницата в Пазарджик. Според адвоката му Ташкена Колчева той е получил инсулт, има диабет и бъбречна недостатъчност.

Петорна медицинска експертиза доказа обаче, че състоянието му е стабилизирано и той може да продължава лечението си в условията на ареста. Това беше решението на първа инстанция на Районния съд в Панагюрище. Заседанието там продължи 4 часа.

Срещу всеки опит да се омаловажи престъплението, в което Евстатиев е обвинен, стоят хората от Стрелча. Те протестираха в града си, в Пазарджик, в Панагюрище и в Пловдив.

С протестиращите вече е и Георги Белуков - баща на пострадалото момиче. Пред БГНЕС той каза, че колкото силна е нетърпимостта на хората към деянието на Евстатиев, толкова голяма е любовта и подкрепата на неговото семейство. Злото, поразило детето му е сплотило цялото градче. Тази подкрепа, казва той, помага и на дъщеря му да се възстановява.