„Репортери без граници искат шеф на ДАНС, който не шпионира журналисти
„Репортери без граници искат шеф на ДАНС, който не шпионира журналисти / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Новият директор на българската ДАНС трябва да е човек, който няма навика да шпионира журналисти, отбелязват от международната неправителствена организация "Репортери без граници".

Още през февруари 2009 г. в доклад на "Репортери без граници" се критикуват някои практики в ДАНС, в това число - незаконно подслушване на телефони на журналисти.

Във връзка с това организацията сега изразява загриженост, че все още не е назначен директор на ДАНС - държавна агенция по сигурността, от която се очаква да се бори срещу корупцията и организираната престъпност, допълва БГНЕС.

"Настояваме българските правителство и парламент да отделят необходимото време, за да разгледат кандидатурите за директор на ДАНС. Не трябва да има и капчица подозрение, че новият шеф на агенцията е бил пряко или косвено замесен в шпионирането на журналисти, тъй като това би повлияло негативно върху работата на ДАНС", отбелязват от неправителствената организация.

"Още през февруари тази година бившият премиер Бойко Борисов заплаши, че ще отвори досиетата на журналисти с оглед предоставяне на "допълнителни доказателства". Ако такива досиета наистина има, това трябва да бъде сторено, за да бъде възстановено доверието между журналистическата гилдия и институциите", отбелязват от "Репортери без граници".

Организацията настоява премиерът Пламен Орешарски да публикува записите от т.нар. "Операция Галерия".

"Това е особено важно, тъй като всички аспекти на този случай трябва да бъдат трезво анализирани. Последните две правителства обещаха да публикуват записите, но никога не го сториха", подчертават в заключение от организацията.