Избраният за президент Румен Радев положи клетва пред Народното събрание на 19 януари. След това той произнесе първата си реч пред депутатите.

В нея избраният за държавен глава предупреди, че няма да превишава конституционните си правомощия, но няма и да позволи да му бъдат изземвани.

Речта на Румен Радев и политическите реакции след нея

Радев направи преглед на проблемите пред страната. Той очерта съдебната реформа като приоритет пред следващия парламент, но предупреди това да не се възприема като панацея.

По отношение на външната политика Радев посочи, че членството в Европейския съюз и НАТО не трябва да бъде поставяно под въпрос.

Първите думи на Румен Радев официално като президент (ВИДЕО/СНИМКИ)

Избраният за президент обърна поглед и към изборния процес и политическата система. Той изтъкна, че имаме многопартийна система, но партиите са повече от идеите за България.

Речта на Радев в НС предизвика реакции в социалните мрежи (ВИДЕО)
netinfo

Радев беше категоричен, че да си българин не е участ, а чест.

"Имате още една седмица" - репликата, която разпали духовете

По време на официалната реч в пленарната зала депутатите от дясно на няколко пъти се смееха или отговаряха от място на Радев. На третата такава ситуация той им отвърна, че имат още една седмица в парламента.

Речта на новоизбрания президент предизвика реакции от страна на политици и анализатори. Тя получи отзиви в социалните мрежи. Повече за реакциите там вижте във видеото.