Разследват 20 случая на заменки на земеделски земи
Разследват 20 случая на заменки на земеделски земи / снимка: Sofia Photo Agency

Софийската районна прокуратура разследва 20 случая на заменки на земеделски земи. Това съобщи главният прокурор Борис Велчев. Той коментира публикации в медиите, според които от Европейската комисия е имало искане прокуратурата да провери случаите на заменки.

Главният прокурор припомни, че през април тази година земеделският министър е внесъл в прокуратурата около 5000 преписки с потенциални данни за нарушения при извършени заменки на земеделски земи. Тези преписки обаче са върнати от прокуратурата с указания инспекторатът на министерството да провери дали има нарушения по тях. Ако такива бъдат установени, тогава може да бъде сезирана прокуратурата, обясни Велчев. 20-тина са случаите на сделки, в които става въпрос за държавна помощ, които Софийската районна прокуратура разследване, уточни главният прокурор. Според подадените от министерството жалби става въпрос за заменки на земеделски земи, които следва да се считат за държавна помощ, тъй като след последваща смяна на предназначението им, облагодетелстваните лица получават земя с по-висока стойност на цена значително по-ниска от пазарната.

Борис Велчев заяви още, че той няма информация да е образувано ново досъдебно производство срещу бившия премиер Сергей Станишев и да му се готви повдигане на ново обвинение. Това коментира той също по повод медийни публикации.